Prati nas

Povjerljivo

Ukazuju na nepravdu

‘Da Hrvatskoj plaćam porez na mojih 1.650 eura mirovine? Malo morgen’

Naši čitatelji koji imaju i po 45 pa i više godina staža, i time nešto bolje mirovine, ne prestaju nam se žaliti na porez koji moraju plaćati državi. Nepravedno je, smatraju, i to da nemaju pravo na razne dodatke na mirovinu jer im mirovina prelazi limit. Ranka nam piše da se zbog poreza na mirovinu iz Njemačke neće vratiti u Hrvatsku, a Mara i Davorka ljute su jer im mirovine stoje na mjestu.

Objavljeno

|

Gospođa Ranka ima veliku njemačku mirovinu, ali ne želi Hrvatskoj plaćati porez na dohodak.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Ranka otkriva nam da je Hrvatsku napustila još 1969. godine. Ne misli se vratiti jer ne želi državi, koja ju je svojedobno natjerala da bolji život potraži vani, plaćati porez.

“Ja sam te 1969. godine tražila posao u Hrvatskoj, ali mi je bilo rečeno da ga neću dobiti ako se nisam u Partiji. To me natjeralo da posao potražim u Njemačkoj, što mi je i uspjelo. Radila sam punih 45,5 godina i danas primam mirovinu u iznosu od 1.650 eura. Kad bi svoju mirovinu donijela u Hrvatsku, oni bi mi uzimali porez na nju. Je je, dragi moji, malo morgen“, dala nam je do znanja gospođa Ranka.

Naši umirovljenici nemaju izbora, ako im mirovina prelazi 530,90 eura (četiri tisuće kuna), porez je obvezatan. I nije tu samo porez, već ne mogu dobiti dodatke na mirovinu ako im ona prelazi 610 eura (4595 kuna). Zato naš čitateljica Mara upozorava da nije pravedno ni da na ime supruga, koji je radio čak 45 godina, prima njegovih svega 27 posto, a s druge strane gubi pravo na dodatke.  

Mara: 27 posto na muža je premalo

Gospođa Mara ogorčeno nam piše: “Umirovljenici s nešto malo višim primanjima s pravom se žale. Ja sam radila 45 godina, a moj pokojni suprug također 45 godina. Primam njegovih tek mizernih 27 posto obiteljske mirovine, bez mogućnosti dobivanja bilo kakvog drugog dodatka. Drugi dobivaju dodatak zbog inflacije, pa su dobivali COVID dodatak, a ja ništa. Smatram da je time naš dugogodišnji rad obezvrijeđen, umjesto da budemo nagrađeni”, ističe gospođa Mara.

Davorka ne odobrava census na dodatke

Gospođa Davorka prima ukupno 746 eura mirovine. “U mirovini sam nakon što sam odradila 40 godina i jedan mjesec. Moja penzija iznosi 630 eura i na to primam onih 27 posto obiteljske mirovine na ime mirovine pokojnog supruga, a to iznosi 116 eura. Nikada nisam dobila nikakav dodatak na tu moju mirovinu jer je ona za to ‘visoka’.  Ali, zato razne dodatke primaju tisuće onih koji su znatno kraće radili i plus to imaju apartmane i poslovne prostore u najmu. Je li to pravda?” pita se umirovljenica Davorka.

Marica: Čemu limit za dobivanje dijela supružnikove mirovine?

“Umirovljenica sam s 43 godine radnog staža, a suprug, iako nešto stariji, radi i u 69. godini do isteka mandata. Ne pišem radi sebe – jer za hrvatske prilike imam visoku mirovinu budući da sam se tijekom rada stručno usavršavala i znanstveno napredovala te imala dobra primanja. Pišem radi onih umirovljenika mojega statusa koji su udovice odnosno udovci i puno su izdvajali tijekom radnog staža za mirovinsko, baš kao i njihovi supružnici.”

“A kada jedan premine, drugi po zakonu ostaje u potpunosti bez supružnikove mirovine, ako ima visoku mirovinu. A zašto? Nije li to diskriminacija ove kategorije ljudi? Razumjela bih da postoji neki raspon u dijelu primanja supružnikove mirovine, ali da netko apsolutno nema pravo jer osobna mirovina prelazi neki limit – to je diskriminirajuće, makar se poziva na zakon!” negoduje gospođa Marica.

Podsjetimo, prema zakonu se korisniku čija je visina starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine prelazi od 941,60 eura (7.094,40 kn) mjesečno, neće isplaćivati dio obiteljske mirovine.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.