Prati nas

Vijesti

Metropola

Danas počinje isplata zagrebačke naknade umirovljenicima: Tko ima pravo na nju?

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine pri čemu je najveći iznos naknade 66,36 eura.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Sandro Bura

Novčane naknade koje daje Grad Zagreb za mjesec rujan 2023. isplaćivat će se putem tekućih računa od ponedjeljka, 16. listopada 2023., i putem Hrvatske pošte od utorka, 17. listopada 2023, izvijestio je Grad Zagreb.

Korisnici koji naknadu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Nakon tog roka nema retrogradne isplate.

Tko ima pravo na naknadu?

Pravo na novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 119,45 eura mjesečno.

II. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 119,46 eura do 159,27 eura mjesečno.

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 159,28 eura do 199,08 eura mjesečno.

IV. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 66,36 eura naknade mjesečno, umirovljenici II. skupine na 53,09 eura naknade mjesečno, umirovljenici III. skupine na 39,82 eura, a umirovljenici IV. skupine na 26,54 eura naknade mjesečno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.