Prati nas

Ljubav

kao u sapunici

‘Djed se odrekao cijele obitelji kad je poludio za mlađom’

Nikad u djetinjstvu, priča nam Mario iz Zagreba, nije mogao ni zamisliti da bi njegov silan djed, stup obitelji, mogao svima koje je volio i koji su njega voljeli, preko noći okrenuti leđa. Upravo se to dogodilo, zbog mlađe žene koja mu je zavrtjela glavom, a Mario danas, kaže da mu je dugo trebalo da donekle shvati djeda.

Objavljeno

|

Muškarac puno stariji od žene
ilustracija: S. Bura/mj

“Moja obitelj živi sapunicu”, rekao mi je znanac Mario za slučajnog susreta nakon mnogo godina otkako smo se zadnji put sreli. “Ne znam je li uopće za pričati, ili bolje da šutim”, dodao je. Sjeli smo kratko na kavu, kaže, djed s obitelji ne komunicira već gotovo dva desetljeća.

“Umrla mi je baka, a djed je sa 62 godine još bio naočit, cijenjen u mjestu, imao je i vlastitu tvrtku i dobro poslovao. Bio je džentlmen, šarmer svoje vrste. Dok je baka Melita bila živa, nije švrljao, barem koliko je meni poznato. Ali, godinu dana nakon njezine smrti, on je ponovo poludio. Ne znam tko je tu koga ‘uhvatio’, ali on se zaljubio u 23 godine mlađu ženu”, govori mi.

Drama nad dramama

Sjeća se, kaže, živo drame kad se saznalo. “Moja mama je bila izvan sebe, moja teta je zamalo poludjela, stalno je bila kod nas i s mamom razgovarala što im je činiti. Ja, bratići i sestrične nismo znali bi li se smijali ili plakali, sjećam se da smo čas bili ljuti na djeda, a čas smo zbijali šale na njegov račun u stilu ‘stari majstor'”, rekao je kroz smijeh.

Cijela bliža i daljnja rodbina bila je na nogama. “Djed je imao kuću, drugu kuću na moru, veliko imanje, novaca na računu. Govorim to zato, što se naravno, uz ono ‘što će selo reći’ i ‘radi nam sramotu’, govorilo i o tome da će ‘ova nova lukava’ na kraju tako obrlatiti djeda, da će ovaj ostati i bez gaća”, povjerava mi iskreno Mario.

Djed je, kaže, vidio da ga nitko neće podržati i opredijelio za novu ženu, ispred obitelji. Ostavio je svakome dio imovine, i otišao iz naših života.

Djedu je dobro

“I, kako je to završilo?”, zanimalo me. “Ma kako, ta žena je s 41 godinom ostala trudna s djedom, godinu i pol kasnije rodila je i drugo. Zajedno su do danas. Djeca su mu mlađa od nas unučadi. Ja djeda ne viđam, ali koliko čujem, on je dobro. Ne bi oni toliko ostali zajedno da nema tu neke sloge. A što ja mogu reći, nego neka je sretan i mlad uz svoju djecu tinejdžere. Meni je žao što je sve moralo tako završiti, da se odmetnuo, a mi svi to dopustili.”

“Možda smo mogli njegovati uspomenu na baku i ipak prihvatiti djedovu novu ženu i djecu, ovako, ja se djeda sjetim s nekim bolom, nelagodom. No, ne tražim ga nakon toliko godina, gotova je to priča”, rekao je odlučno, odmahnuvši rukom da zaključi ovaj naš, za njega još uvijek pomalo neugodan razgovor.

Jesu li parovi s razlikom u godinama sretniji od drugih?

Mnogi pretpostavljaju da parovi s velikom razlikom starosnom razlikom loše prolaze kad je riječ o ishodima veza. No, neka istraživanja pokazuju da su takvi parovi zadovoljniji svojom vezom. Također, imaju veće povjerenje i predanost jedno drugome te su manje ljubomorni u usporedbi s parovima u kojima su partneri približno iste ili posve iste dobi.

Više od tri četvrtine parova u kojima su mlađe žene u vezi sa starijim muškarcima pokazuju zadovoljstvo takvim odnosom, kaže dr. Gery Karantzas, socijalni psiholog sa Sveučilišta Deakin.

Problem je u okolini, a ne u njima

Ono što je ozbiljna prepreka za uspjeh takve veze jest neodobravanje okoline. Drugim riječima, ako ljudi u takvim vezama smatraju da njihova obitelj, prijatelji i šira zajednica ne odobravaju njihovu vezu, tada će biti u većem riziku od prekida veze. Okolina jednako negativno utječe i na heteroseksualne i homoseksualne parove te se takve veze najčešće raspadaju zbog egzogenih čimbenika.

Prevedeno: problem nije unutar samog para, već se nalazi u okolini koja takav par razara pritiscima i negativnim prosudbama.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.