Prati nas

Povjerljivo

Na rubu siromaštva

Dragica o mirovinama: Ne treba se buniti jer drugi dobivaju više

Male penzije i posljedično život na rubu siromaštva umirovljenike često tjera u čangrizave rasprave, kukanje, nezadovoljstvo, mnogi gledaju u druge i kalkuliraju kako je tko prošao. Zakoni koji se tiču izračuna mirovina su se proteklih desetljeća mijenjali pa mnogi ukazuju na velike nelogičnosti, s kojima se oštećeni teško mire. Tako je gospođa Dragica odlučila s nama podijeliti nepravdu koja joj je, bolesnoj, učinjena otkazom tik pre punu mirovinu.

Objavljeno

|

Umirovljenica Dragica dijeli svoju priču o mirovini i nepravdi. Nakon 41 godine rada, njezina mirovina je mala zbog penalizacije. Iako podržava borbu za boljitak, vidi nesretnu stvarnost mirovinskog sustava.
ilustracija: S. Bura/mj

”Ponukala me na ovaj osvrt jedna vaša čitateljica koja kaže da ima završen fakultet i u penziju je otišla s 41 godinom staža, a žali se da neki stalno nešto dobivaju, dok ona ne dobiva ništa. Nikoga ne treba smetati što drugi dobivaju, jer kad bi oni imali njihov mali iznos mirovine, i oni bi dobivali.”

“Oni s punim stažem imaju punu mirovinu od barem 800 eura i istina je, takvi ne dobivaju. Ja s većim stažem od nje dobivam, a objasnit ću i zašto i reći koliko je to malo”, piše nam u povjerljivom pismu gospođa Dragica.

Kako otkriva, gospođa Dragica je počela raditi odmah nakon srednje škole pa je dogurala je do čak 41 godine, šest mjeseci i 12 dana radnog staža. “Na početku 2021., ja sam za sve te godine dobila mirovinu od 2.615 kuna. Unatoč tolikom stažu! Morala sam u prijevremenu, jer sam se razboljela i imala sam liječničku potvrdu da mi je radna sposobnost smanjena za 50 posto. Tada sam dobila otkaz”, ukazuje na nepravdu koja zvuči tim strašnije, što je tada imala 58 i pol godina života i samo godinu i pol joj je nedostajalo do pune mirovine. Zbog tih nesretnih okolnosti, mirovina joj je doživotno penalizirana s 12 posto!

Bilo je i gorih sudbina

“Moram reći da su se i neke druge moje kolegice razboljele i morale čak u invalidsku, a za preko trideset godina rada dobile su svega 200 eura penzije”, napominje umirovljenica Dragica smatrajući da su to mizerije koje ne mogu spasiti nikakvi povremeni dodaci i usklađivanja.

“Evo, reći ću i što sam ja dobila. Možda sam u svih pet puta koliko su se dijelili dodaci, dobila ukupno 800 eura, a dva puta godišnje išlo mi je usklađivanje mirovine kao i svima, pa i onima s velikim mirovinama. Biti će tri godine otkako sam u mirovini i sa svim usklađivanjima sam sa 350 došla na samo 450 eura mirovine. Nema se smisla stoga buniti zbog drugih koji nešto dobivaju, jer svako zašto ima svoje zato”, smatra gospođa Dragica koja nije pobornica toga da se sve umirovljenike trpa u isti koš, i one koji su se pošteno naradili i putem nisu imali imali sreće, i druge koji su živjeli po principu “od danas do sutra”.

Dala bi sve dodatke za bolju penziju

“Ja bih rado poklonila tih 800 eura dodataka, samo da imam malo veću mirovinu. Da, i mene osobno vrijeđa što nakon toliko redovnog rada, ali i noćnih smjena, nedjelja, rada na godišnjem i po 200 prekovremenih u godinu dana, meni nikad nitko nije platio. Ali ajmo se ne žaliti koliko dobivaju drugi, zar ne vidimo svi u kakvoj državi živimo?” zaključne su riječi pisma gospođe Dragice koja definitivno podržava opciju borbe za boljitak sviju, umjesto upiranja prstom jednih u druge.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.