Prati nas

Povjerljivo

Iznenadna smrt

Gordana (61): Imam 190 eura obiteljske penzije, doživotno su me oštetili

Gospođa Gordana požalila nam se u povjerljivom pismu da već mjesecima proživljava tešku agoniju – uz stres, tugu i bol nakon što joj je suprug naglo preminuo dok je radio na brodu, morala se hrvati i s pravom na pravedniju obiteljsku mirovinu. Utučena je, jer smatra da joj je učinjena velika nepravda, i to doživotno.

Objavljeno

|

Gordana misli da je oštećena za obiteljsku mirovinu na ime pokojnog supruga.
žena, tržnica,

Pravo na pravednu obiteljsku mirovinu gospođa Gordana, kako tvrdi i objašnjava, nije ostvarila. O nelogičnostima i krutosti zakona svjedoči: “Imam 61 godinu. Moje suprug je prije tri godine htio ići raditi na brod, i u svibnju je bio na liječničkom pregledu koji mora proći svatko tko želi ići na duge plovidbe. Utvrđeno mu je bilo da je potpuno zdrav i otišao je, a onda se, nedugo zatim, jednog dana na brodu samo srušio”, opisuje ova nesretna udovica slijed događaja.

“Prva pomoć mu je bila pružena u roku od četiri minute, ali zbog skučenog prostora nisu ga mogli intubirati, preminuo je”, objašnjava dalje.

Potom za nju kreće nova agonija – borba za obiteljsku mirovinu. “Kad sam došla u Mirovinsko. žena je tamo napisala da je moj suprug umro od bolesti, tvrdeći da to nije ozljeda na radu. Ja sam nakon tri godine k njima došla i dostavila obudkcijski nalaz, a onda su mi pak samo rekli da sam zakasnila odnosno da taj nalaz nisam dostavila u zakonskom roku”, žali se nadalje.

Živjeti s nepravdom

Tada su joj, piše, objašnjavali da se suprugova smrt ne može okarakterizirati kao bolest, niti kao ozljeda na radu, već kao iznenadna smrt. “To pak u Mirovinskom, rekli su mi, ne postoji”, opisuje gospođa Gordana, pitajući se kako je to uopće moguće.

“I evo, takvim slijedom događaja ja na današnji dan, sa svim povećanjima, primam svega 190 eura obiteljske mirovine. Dobila sam je, kako piše na rješenju, po Zakonu odnosno definiciji koja se odnosi na bolest supružnika”, povjerava nam.

Raspitivala se, priznaje nam, i dalje, s pitanjem što još može napraviti da se to ispravi. Rečeno joj je da još jedino može tužiti vlasnika broda. “Kud ću ga tužiti kad nemam čak ni saznanja da je policija bila na uvidu, zvala sam ih, ali nitko nema pojma. Sada vi meni recite, je li u redu da mi nitko ne pomogne već idu na moju štetu i sada mi je moja obiteljska penzija doživotno umanjena”, požalila se gospođa Gordana koju peče nepravda.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.