Prati nas

Vijesti

Komu se isplati?

Je li se drugi mirovinski stup ‘samoubio’ ili daje više od očekivanog?

Prema procjenama stručnjaka, isplativost II. mirovinskog stupa nastupila bi tek kada bi prosječna hrvatska plaća iznosila 2.300 eura. No s obzirom na to da je prosječna plaća u Hrvatskoj sada 1.100 eura još je dug put do te isplativosti.

Objavljeno

|

Je li drugi mirovinski stup isplativ?
Jasna Petrović, Predrag Bejaković (scr: HRT)

Drugi mirovinski stup počeo je nestajati, tvrde u Sindikatu umirovljenika i kažu da je sve počelo 2019., od kada umirovljenici mogu birati iz kojeg će stupa povlačiti mirovinu. Od tada se bijeg umirovljenika iz II. u I. stup ubrzava, javlja Hrvatska televizija.

Tijekom ove godine čak osamdeset posto njih odlučilo je svoju ušteđevinu iz II. stupa prebaciti u I. stup generacijske solidarnosti jer im je to, pokazalo se, povoljnije.

Sve više građana sumnja u isplativost

Trenutačna neisplativost kombinirane mirovine I. i II. mirovinskog stupa jedan je od razloga što sve više građana sumnja u njegovu isplativost.

“Dakle, nitko ne ubija II. stup, on se sam ubio možemo reći. A Vlada u ovom trenutku pokušava spasiti interese financijske industrije i četiri strane banke koje imaju obavezne mirovinske fondove pod sobom tako da uvodi mogućnost da dobijete do ‘dvadeset posto svoje ušteđevine u kešu”, rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Za mirovinu iz I. i II. stupa odlučilo se jedva dvadeset posto novih umirovljenika. Osiguranici s iznadprosječnim plaćama biraju drugi stup te se trenutačno jedino njima isplati kombinirana mirovina prvog i drugog stupa.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike poručuju: “Naglašavamo kako se radi o kratkom razdoblju kapitalizacije, svega 21 godinu. Ključno je daljnje jačanje i razvoj trostupnog mirovinskog sustava, jer se jedino kombiniranim sustavom može osigurati dugoročno održiv mirovinski sustav i primjerena razina mirovina za buduće generacije u umirovljenika.”

Čak 80 posto radnika izabralo je povratak u I. stup i isplatu mirovine iz državnog fonda jer im plaće nisu ni izbliza dovoljne da bi ostvarili znatnu financijsku korist. Prema procjenama stručnjaka, isplativost II. mirovinskog stupa nastupila bi tek kada bi prosječna hrvatska plaća iznosila 2.300 eura. No s obzirom na to da je prosječna plaća u Hrvatskoj sada 1.100 eura još je dug put do te isplativosti.

II. stup itekako potreban

 S druge strane, analitičar Predrag Bejaković smatra kako je drugi stup itekako potreban i da se njegova korist osjeti kada se odradi cijeli radni vijek, a ne nakon samo dvadesetak godina.

“Svaka igranja s njim bi bila jako opasna. Stvaranjem povjerenja u bilo kakvu javnu politiku je jako teško, a gubitak tog povjerenja jako je brz i lagan. Slijedom navedenog smatram da trebamo jačati II. stup. Drugi stup ostvaruje pristojne povrate koje ne smijemo gledati po pojedinim godinama i drugi stup nema previsoke naknade i u cjelini mislim da je drugi stup ostvario i više nego što se očekivalo”, dodao je.

Predviđena je i izmjena Zakona o dodatku na mirovine te se predlaže povećanje dodatka na onu koju primaju korisnici mirovine iz I. i II. stupa sa sadašnjih 20 ili 25 posto na 27 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.