Prati nas

Mozaik

Tajna najveća

Sastavite tajnu oporuku za koju obitelj neće znati! Ovako se to radi

Mnogi strahuju da će članovi obitelji po pronalasku oporuke istu otvoriti te da će je uništiti, ako nisu zadovoljni raspodjelom ostavine.

Objavljeno

|

Otkrijte kako sastaviti potpuno tajnu oporuku, čuvajući svoje želje od obitelji i nasljednika. Naučite korake za osiguranje diskrecije i izbjegavanje obiteljskih konflikata tijekom ostavinske rasprave. Sastavljanje tajne oporuke je jednostavnije nego što mislite.
ilustracija: S. Bura/mj

Kako sastaviti oporuku, ali da bude tajna? Da nitko od članova obitelji ne zna za nju? Pitanje je to o kojem često razmišljaju vlasnici imovine koji ne žele da se ista razdijeli ostavinskom raspravom prema zakonom propisanim udjelima i redu nasljeđivanja. Uz to, ne žele ni za svoga života izazvati rat u obitelji, primjerice zbog onih koji će biti isključeni iz nasljeđivanja, unatoč svojim očekivanjima.

Tajna oporuka, za koju nitko neće znati do smrti oporučitelja, u tom bi slučaju omogućila da želje oporučitelja budu poštovane, ali i da on ne bude izložen pritiscima, kritikama i odbacivanju. Njeno sastavljanje je jednostavnije no što ste mislili.

Pišite rukom, bez svjedoka

Pravnici savjetuju da je u takvoj situaciji najbolje sastaviti vlastoručnu oporuku. U ovom tipu oporuke oporučitelj svojom rukom, rukopisom na papiru, napiše tu svoju volju. Mora je potpisati, a poželjno je da stavi datum kako bi se izbjegli nesporazumi ako postoji više od jedne oporuke.

Dobra stvar je da za ovakvu vrstu oporuke nisu potrebni svjedoci pa je tajnost sadržaja zagarantirana. A ako kasnije dođe do osporavanja valjanosti oporuke, ona će se grafološki vještačiti kako bi se utvrdila njena autentičnost.

Kamo dalje s oporukom?

Osoba koja je napisala oporuku može je čuvati sama ili je može povjeriti na čuvanje nekoj drugoj osobi, prijatelju, odvjetniku, sudu, javnom bilježniku, konzularnom predstavniku ili nekoj pravnoj osobi. Može se dati na čuvanje čak osobi koja je spomenuta u tom dokumentu kao nasljednik i kojoj je u interesu da se ta oporuka provede.

Kako biti siguran da će oporuka biti pronađena nakon smrti?

Mnogi strahuju da će članovi obitelji po pronalasku oporuke istu otvoriti te da će je uništiti, ako nisu zadovoljni s raspodjelom ostavine. Tada je dobro oporuku evidentirati u Hrvatski upisnik oporuka koji se vodi pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori.

Ako se oporuka povjerava na čuvanje sudu, javnom bilježniku ili u inozemstvu konzularnom, odnosno diplomatsko-konzularnom predstavniku Hrvatske, oni će o tome izvijestiti Hrvatski upisnik oporuka.

Što je Hrvatski upisnik oporuka?

Hrvatski upisnik oporuka je javni upisnik, ali podaci iz upisnika ne mogu se prije oporučiteljeve smrti nikome staviti na raspolaganje, osim oporučitelju ili osobi koju on za to posebno ovlasti. U Upisniku se evidentira činjenica da je sastavljena, pohranjena te proglašena neka oporuka, a vodi ga Hrvatska javnobilježnička komora.

U taj upisnik, na zahtjev oporučitelja, podatke o navedenim činjenicama dostavljaju nadležni sudovi, javni bilježnici, odvjetnici i osobe koje su napravile oporuku. Činjenica da oporuka nije evidentirana u Hrvatskom upisniku oporuka, niti bilo gdje posebno pohranjena, ne šteti njezinoj valjanosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.