Prati nas

Vijesti

Uvođenje reda

Kraj lešinarenja umirovljenika? Otvara se Registar ugovora o uzdržavanju

Promjene su dobrodošle, pozdravljamo ih, ali željeli bi da su još veće i bolje, kažu u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Što znači Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju?
ilustracija: S. Bura/mj

Registar ugovora od doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju trebao bi zaživjeti s prvim danom iduće godine i to bi trebao biti značajan korak u zaustavljanju imovinskog lešinarenja starih i nemoćnih. Ove promjene rezultat su borbe umirovljenika da promijene institucije koje dosad starijima nisu dale poželjne, tražene i potrebne rezultate, za RTL kaže Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Imamo pravni okvir koji se pokazao štetnim i mi ga nastojimo već godinama izmijeniti. Promjene su dobrodošle, pozdravljamo ih, ali željeli bi da su još veće i bolje”, poručila je Salaj i dodala kako u Sindikatu još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni promjenama.

“I dalje mislimo da bi se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao ukinuti”, dodala je istaknuvši kako su i te promjene nužne da ljudi ne bi i dalje bili žrtve sklapanja takvih ugovora te neizvjesnosti toga hoće li dobiti uzdržavanje ili neće.

“Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju takav je ugovor u kojem vi, u trenutku sklapanja ugovora, dajete svoju imovinu drugoj osobi. U trenutku sklapanja ugovora, druga strana, vi, još ništa ne dobivate. Tek nakon sklopljenog ugovora i nakon što ste ostali bez svoje imovine, slijedi uzdržavanje. Možda da, a možda i ne”, navodi Salaj iz SUH-a.

Štefica Salaj; Sindikat umirovljenika Hrvatske (scr: RTL)

“Nažalost, osobe koja nam se javljaju potvrđuju, a to potvrđuje i naša dugogodišnja praksa, da često ne dobivaju to uzdržavanja. Dakle, unatoč tome što je imala svoju imovinu, imala je čime platiti svoje uzdržavanje i dati jednu vrijednost za uzdržavanje, ono se ne dogodi. To se, nažalost, događa i to je bio osnovni model lešinarima i pljačkanjima starih nemoćnih i potrebitih”, objasnila je Štefica Salaj.

Unatoč tome što se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ne ukida, a ni ne mijenja, ipak dobivamo registar. U njemu će se moći vidjeti je li je neka osoba već sklapala takve ugovore, koliko je takvih ugovora sklopila, raskida li takve ugovore, je li bila u nekom sporu ili u neželjenim situacijama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.