Prati nas

Vijesti

‘Kupio sam vojnu invalidsku mirovinu za 3.000 eura. I danas je primam’

Pred sudom je otkrio da i danas prima tu mirovinu po rješenju iz 2007. godine. Otkrio je i njen iznos.

Objavljeno

|

Mito i korupcija: kupio je mirovinu za 3.000 eura, danas mu se sudi zbog toga
ilustracija: S. Bura/mj

“Preko svoje nećakinje koja na Pagu prodaje voće i povrće stupio sam u kontakt sa Suzanom Jelavić jer mi je ona rekla da mi Suzana može pomoći pri rješavanju invalidske mirovine. Našli smo se u jednom lokalu, pokazao sam joj svoje papire koje sam imao i sve joj ispričao, a ona je rekla da za tri tisuće eura neće biti problema za dobivanje mirovine.”

Govorio je tako u ponedjeljak u sudnici splitskog Županijskog suda Ivan R., danas 69-godišnji bivši radnik iz Kaštela. Isti je iskaz dao sucu istrage 2008. godine u slučaju “Dijagnoza”, javlja Slobodna Dalmacija.

“Dao sam joj u dva navrata po tisuću i pol eura, a nakon što me je zavlačila godinu dana, tražila mi je još tisuću i pol eura. U srpnju 2006. godine me je zvao dr. Rebić, rekao mi je da nema dovoljno materijala, odnosno dokumentacije i da će me opet zvati. Jelavić je i dalje tvrdila da nema problema”, svjedočio je Ivan R.

“Dva puta sam davao zahtjev za mirovinu, a nakon dvije godine dobio sam predrješenje. Sve nalaze koje sam imao davao sam Suzani, ne znam je li ona znala dr. Rebića. Rekla mi je da će sve biti ok, te ako ne uspije da će mi novac vratiti. Tada se po gradu pričalo da se invalidska mirovina može riješiti za osam tisuća eura, a mislim da je ona od mene tražila samo tri jer sam imao papire.”

Mirovina nije poništena

“I danas primam mirovinu na osnovi tog rješenja dobivenog 2007. godine, a mirovina mi je oko 530 eura”, potvrdio je sucu ovaj umirovljenik.

Radi se o predmetu u kojem su okrivljeni medicinska tehničarka Suzana Jelavić, vozač HZMO-a Dragiša Šušić, medicinski tehničar Marijo Tafra te liječnici Valter NutrizioBoran Uglešić, Dario Sučević i Boris Samardžija, navodi Slobodna.

Tereti ih se da su, nakon što ih je Jelavić od siječnja 2006. do 11. veljače 2008. godine na području Splita i Zagreba povezala “u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi za veći broj raznih korisnika”, tim osobama, a radi se o njih petnaestak, omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida, čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

55 kaznenih djela otišlo u zastaru

Ako je samo u jednom slučaju na osnovi ovako stečenog statusa tijekom godine dana i to od 2007. do 2008. godine korisniku isplaćeno, primjerice, oko pet tisuća eura na ime mirovine, tada bi se jednostavnom računicom došlo do toga da je u proteklih 15 godina istom korisniku isplaćeno oko 75 tisuća eura državnog novca za koji se tek treba sudski pravomoćno utvrditi je li protuzakonito stečen ili ne. Naravno, ne uzimajući u obzir rast mirovine tijekom desetljeća i pol.

Po optužnici USKOK-a podignutoj još prije 14 godina, Jelavić je preko Šušića i svojega pokojnog supruga (koji je također bio u optužnici do svoje smrti) od “klijenata” tražila iznose koji su se, ovisno o pojedinoj usluzi, kretali od 4.200 do 6.500 eura. Deset posto dobivenog novca zadržavala je za sebe, a dio bi podijelila ostalima, prenosi Slobodna.

Od podizanja optužnice, zastara je nastupila za 55 kaznenih djela, a preostalo ih je još 58. Zastara za ta kaznena djela nastupit će 2027. godine. Jelavić je preostalo 11 kaznenih djela pomaganja u primanju mita te sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja, kao i udruživanje za počinjenje kaznenih djela, Šušiću četiri pomaganja u primanju mita i jedno pomaganje u zlouporabi, Tafri devet pomaganja u primanju mita i pet pomaganja u zlouporabi, Nutriziu tri primanja mita i dvije zlouporabe položaja, Uglešiću tri primanja mita, Samardžiji pet pomaganja u zlouporabi te Sučeviću sedam primanja mita.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.