Prati nas

Zdravlje

Prevencija

Napravite zamke, spriječite stjenice da vam zaraze krevet i namještaj

Obavezno provjerite da namještaj ne dodiruje zid ili da, recimo, komad tkanine ne pada s kreveta na pod, jer će stjenice koristiti taj put kako bi zagadile madrac, podnice i okvir vašeg kreveta.

Objavljeno

|

Kako se riješiti stjenica?
ilustracija: mv

Nakon zabrinjavajućih vijesti o najezdi stjenica u Francuskoj, sve se više i u Hrvatskoj govori o ovim krvopijama za koje se vjerovalo da su ostale u poraću Drugog svjetskog rata. Vijest o zaraženom neboderu u Rijeci uznemirio je mnoge.

Za one koji ne znaju, riječ je o insektima koji žive do pola godine, brzo se razmnožavaju i mogu preživjeti duge periode bez hrane. A hrane se obično krvlju čovjeka.

Kako znati da se radi o stjenicama?

Njihova prisutnost može se prepoznati po koži koja burno reagira na ugrize stjenica, u prostorijama koje su zaražene može se zamijetiti neobičan i neugodan miris, a ako je riječ o postelji – izdaje ih izmet na podnicama kreveta i donjoj strani madraca.

Iz skrovišta izlaze isključivo noću i gotovo je nemoguće riješiti ih se bez stručne pomoći. Ipak, u kućnim uvjetima možete napraviti efikasnu zamku koja će ih spriječiti da zauzmu strateške komad namještaja.

Zamke za stjenice

Zamke se mogu postaviti ispod nogu namještaja kako bi uhvatile neugodne insekte i spriječile ih da inficiraju krevete, ormare, fotelje. Za izradu ovih efikasnih zamki pripremite za svaku nogu namještaja po dvije plastične posude sa stranicama visokim 4 ili više centimetara.

Manja posuda mora moći stati u veću pri čemu manja posuda mora biti dovoljno velika da u nju može stati noga namještaja koji želimo zaštititi. Dobra opcija su plastične posude za hranu. Uz to, pripremite i maskirnu soboslikarsku papirnatu samoljepivu traku ili neku drugu traku grublje teksture te puder/talk.

Omotajte maskirnu traku oko vanjskog dijela veće posude kako bi se stjenice mogle lakše popeti u posudu. Manju posudu centrirajte i zalijepite unutar veće. Na dno obje posude posipajte puder. Jednom kad uđu u posude, ‘napudrane’ stjenice više se neće moći popeti po nogama namještaja i infestirati ga.

Zamka za stjenice
Zamka za stjenice (foto: Sandro Bura)

Obavezno provjerite da namještaj ne dodiruje zid ili da, recimo, komad tkanine ne pada s kreveta na pod, jer će stjenice koristiti taj put kako bi zagadile madrac, podnice i okvir vašeg kreveta.

Svaki tjedan provjeravajte i čistite zamke. Odbacite uhvaćene stjenice u plastičnu vrećicu koju dobro zatvorite ili zavežite. Ponovno naspite puder.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.