Prati nas

Vijesti

Konačno!

Odzvonilo je štetnim ugovorima o uzdržavanju? Ovo su novine

Nakon godina pritisaka, Vlada RH odlučila je dodatno regulirati ugovore o uzdržavanju. Do sada su takvi ugovori bili instrument lešinarenja staraca, bezbroj je puta upozorio Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Što se mijenja u ugovorima o uzdržavanju
foto: Višnja Fortuna (foto: Claudio Scwartz/Unsplash)

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o obveznim odnosima Vlada je prihvatila neke od zahtjeva Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) s ciljem uvođenja dodatnih instrumenata zaštite primatelja uzdržavanja kako bi se pokušalo spriječiti situacije u kojima se ugovori o uzdržavanju zloupotrebljavaju.

Najvažnije novosti su uvođenje registra ugovora o uzdržavanju i sprečavanje slučajeva profesionalizacije sklapanja ovih ugovora, analizira tportal.

U praksi se često događalo da su pojedine osobe sklapale veći broj ugovora kao pružatelji usluga uzdržavanja, što je upućivalo na mogućnost zlouporabe jer je nemoguće da se jedna osoba može kvalitetno brinuti o većem broju starijih osoba. Stoga se u zakon uvodi odredba po kojoj davatelj uzdržavanja niti primatelj uzdržavanja ne mogu imati sklopljena istovremeno više od tri ugovora o uzdržavanju.

Dodatnu kontrolu omogućit će ustrojavanje registra pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori. U registar se upisuje činjenica da je sklopljen ugovor o uzdržavanju, da je pokrenut postupak radi utvrđenja ništetnim, poništenja ili raskida ugovora, da je utvrđen ništetnim, poništen ili raskinut ugovor. Na taj će način starija osoba, u okviru savjetovanja, moći provjeriti je li i s koliko drugih osoba potencijalni davatelj uzdržavanja već potpisao ugovor, je li neki možda već raskinut i slično.

Novi nazivi za ugovore

Kako su dosadašnji nazivi ugovora dosad bili nedovoljno razumljivi, uvode se novi nazivi kako bi ih se moglo lakše razlikovati. Tako ugovori o doživotnom uzdržavanju postaju ugovori o uzdržavanju s prijenosom vlasništva nakon smrti, a ugovori o dosmrtnom uzdržavanju postat će ugovori o uzdržavanju s prijenosom vlasništva u trenutku potpisivanja.

Obveza osnivanja služnosti

Također, uvodi se odredba kojom se pruža dodatna zaštita primatelju dosmrtnog uzdržavanja na način da se propisuje obaveza osnivanja služnosti stanovanja u korist primatelja dosmrtnog uzdržavanja, osim u slučaju ako se primatelj uzdržavanja tome izričito protivi.

Propisuje se i obaveza po kojoj ovlaštena osoba, odnosno sudac nadležnog suda ili javni bilježnik, prilikom ovjere ili sastavljanja ugovora, mora ugovarateljima pročitati sadržaj ugovora te upozoriti ugovorne strane na pravne posljedice i razlike između ugovora o doživotnom uzdržavanju i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, trenutak prijenosa imovine s primatelja uzdržavanja na davatelja uzdržavanja te objasniti prednosti osnivanja osobne služnosti i stvarnog tereta, čime se osigurava da ugovorne strane u najvećoj mogućoj mjeri budu informirane o posljedicama sklapanja ugovora te pravima i obavezama koje proizlaze iz njega.

SUH je zadovoljan

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske pozdravljaju predložene promjene, ali upozoravaju da one ne rješavaju sve probleme. Jedan od njih je dugotrajnost sudskih sporova za razvrgavanje takvih ugovora te se često događa da uzdržavane osobe, pa čak i njihovi svjedoci, umru prije izricanja presude.

Sindikat predlaže da takvi sporovi postanu hitni, odnosno budu riješeni najkasnije šest mjeseci nakon zaprimanja slučaja na sudu. Zasad od toga neće biti ništa, kao ni od zahtjeva da centri za socijalni rad procjenjuju adekvatnost potpisivanja takvih ugovora i kontroliraju njihovo provođenje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.