Prati nas

Vijesti

Metropola

Plaće čistača i perača ulica: U Zagrebu ih nedostaje čak 50!

Uz nevelike plaće, Grad Zagreb nudi razne beneficije, uključujući plaćenu kartu za javni prijevoz, godišnju nagradu, regres, božićnicu, darove za djecu za sv. Nikolu i Uskrs.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju smetlari u Zagrebu?
foto: Sandro Bura

Zagrebu, čini se, kronično nedostaje komunalnih radnika pa ne čudi oglas da ih se namjerava zaposliti čak 50! Naime, raspisan je natječaj za perače ulica i čistače cesta u Holdingovoj podružnici Čistoća. Ponuđeni poslovi nude se kao stalni radni odnos uz tromjesečni probni rok.

Radnici će, između ostalog, obavljati sakupljanje i utovar otpada iz spremnika za odlaganje otpada te sakupljanje i utovar reciklabilnih materijala u odgovarajuća specijalna vozila za sakupljanje otpada. U opisu posla im je čišćenje odlagališta, održavanje unutarnjih prometnica i zelenih površina, odvajanje otpada i drugih materijala koji se mogu ponovno iskoristiti.

Uz to mogu biti raspoređeni na ručno i/ili strojno čišćenje javnih prometnih površina (perači uz autocisternu), pražnjenje košarica za otpatke na javnim površinama, a moraju voditi i evidencije otpada i inventara.

Koliko zarađuju komunalci?

Za radno mjesto perača cesta nudi se osnovna i početna mjesečna bruto plaća od 1.040 eura koja se uvećava za 0,5 posto po godini radnog staža. Tu su i dodatni primitci od 132 eura mjesečno.

Čistači ulica imaju tek par eura nižu bruto plaću – 1.024 eura koja se uvećava za 0,5 posto po godini radnog staža uz dodatne mjesečne primitke u neto iznosu 132 eura.

Kolika je to zapravo plaća?

Ovisi. Tako će perač ulice s jednim djetetom koji ima prebivalište u Zagrebu na račun dobiti 815,75 eura, dok će njegov kolega čistač ulice, pod istim uvjetima, dobiti na račun 805,97 eura.

Što još nude?

Grad namjerava privući nove radnike benefitima kao što je plaćena godišnju karta za gradski i međugradski prijevoz, dodatna godišnju nagradu, regres, božićnica, dar za djecu mlađu od 15 godina povodom Sv. Nikole te dar u naravi za Uskrs. Oglas za posao potražite na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.