Prati nas

Vijesti

Reformisti

‘Žalosno! Varaždinska županija nije prijavila projekt izgradnje centra za starije’

U Varaždinskoj županiji na čekanju za smještaj u Domu za starije i nemoćne trenutno je 2.000 osoba.

Objavljeno

|

Radimir Čačić o domovima za umirovljenike
Radimir Čačić (scr: N1)

“Samo se nisu javile Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb.” Riječi su to premijera Andreja Plenkovića (HDZ) sa svečanosti uručenja ugovora za izgradnju 18 centara za starije osobe u vrijednosti 159 milijuna eura.
Riječ je prihvaćenim projektima za izgradnju i opremanje domova, dnevnih boravaka i stacionara za stare i nemoćne osobe koji će se najvećim dijelom financirati europskim sredstvima. Tim povodom, priopćenjem su se oglasili iz Reformisti Radimira Čačića.

“Prije dva dana mediji su bili puni župana i čelnika jedinica lokalne samouprave iz cijele Hrvatske koji su potpisivali ugovore za izgradnju i opremanje tih centara koji bi trebali biti gotovi do sredine 2026. godine, no župana Varaždinske županije među njima bilo nije. Sve županije u Hrvatskoj osim Varaždinske i Vukovarsko-srijemske su prijavile projekte i dobile sredstva”, sumiraju Reformisti situaciju.

“Hrvatska će tako dobiti 18 novih centara za starije ukupne vrijednosti 159 milijuna eura koji će direktno nuditi 1850 smještajnih kapaciteta, a indirektno skrbiti za 4500 korisnika. Upravo je izvaninstitucionalna skrb o starijima nešto što je trend u Europi i svijetu, a obzirom na ozbiljan manjak smještajnih kapaciteta u našoj Županiji, to je zasigurno nešto o čemu se trebala voditi briga”, nastavljaju.

“U Varaždinskoj županiji na čekanju za smještaj u Domu za starije i nemoćne trenutno imamo preko 2.000 osoba, a trenutni smještajni kapaciteti nisu ni približno dovoljni. Velika većina jedinica lokalne samouprave nema kapaciteta samostalno pripremiti takav projekt i upravo zbog toga su županije u natječaju navedene kao obavezni partner. Nažalost, Varaždinska županija je podbacila, i ni jedan takav projekt nije niti prijavljen. Žalosno je da smo jedna od samo dvije županije u Hrvatskoj koje su prijavile nulu i dobile nulu”, zaključuju Reformisti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.