Prati nas

Vrt

Proljetni spektakl

Sve što trebate znati o sadnji tulipana za raskošno šareno proljeće

Saznajte kako odabrati najbolje lukovice i kada ih posaditi kako biste uživali u cvatu od kraja ožujka do kasnog svibnja. Ne propustite ključne smjernice za uspješan uzgoj.

Objavljeno

|

Kako posaditi tulipane?
ilustracija: S. Bura/mj

Proljeće ne bi bilo isto bez tulipana. Ovo senzacionalno lukovičasto cvijeće dolazi u gotovo svakoj zamislivoj boji; od blijedih pastelnih do žarkih, živih nijansi. Savršeni su za dodavanje boje proljetnim vrtovima, a izvrsni su i u cvjetnim loncima.

Tulipane sadimo sredinom ili krajem jeseni pa ako niste nabavili svoju dozu vatrometa boja za iduće proljeće, pohitajte put trgovačkih centara ili specijaliziranih trgovina i odaberite najzdravije i najjedrije lukovice iz ponude.

Kao i kod drugog visokokultiviranog cvijeća, vrijeme cvatnje tulipana jest sortna karakteristika; no sezona se proteže od kraja ožujka do kasnog svibnja. Zato mnogi vrtlari na istu gredicu sade rane, srednje kasne i kasne sorte kako bi maksimalno protegnuli cvatnju. Ponekad vrtni centri nude gotove kombinacije, no puno ćete više uživati ako sami odaberete svoju idealnu kombinaciju tulipana.

Gdje posaditi tulipane?

Najbolje uspijevaju na sunčanom i od vjetra zaklonjenom mjestu u ocjeditom tlu. Dobra je ideja posaditi tulipane iza trajnica na gredici kako bi svježe lišće trajnica zaklonilo lišće tulipana, nakon što ocvatu.

Teška glinena tla mogu se, prije sadnje, poboljšati dodatkom zrelog komposta. Ako se pak radi o izuzetno teškim tlima koji zadržavaju vodu, na dno jarka ili rupe za sadnju možete dodati vrtlarski pijesak kao drenažni supstrat koji će spriječiti da se lukovice uguše u suvišku vode.

Kada saditi tulipane?

Tulipane možete saditi od sredine listopada, no studeni se smatra optimalnim vremenom jer hladniji uvjeti smanjuju rizik od botritisa tulipana, bolesti koju uzrokuju gljivica Botrytis tulipae. Ako ne stignete posaditi lukovice u studenom, ne brinite. Možete ih posaditi i u prosincu pa čak i u siječnju, ako vam to vremenski uvjeti dopuste – i dalje će cvjetati u proljeće.

Lukovice tulipana spremne za sadnju (foto: congerdesign/Pixabay)

Kako saditi tulipane?

Lopatom, motikom ili sadilicom za lukovice iskopajte rupu u koju ćete spustiti lukovicu s vrhom prema gore. Tulipani se obično sade na dubinu od dvadeset centimetara. Iskusniji vrtlari će vam reći da rupa treba biti duboka tri visine lukovice. Najmanji razmak između lukovica trebao bi biti pet centimetara. Tulipane sadite u skupinama od najmanje desetak lukovica kako biste dobili efektniju cvatnju.

Tulipani izvrsno rastu i u posudama. Napola napunite posudu supstratom univerzalne namjene (bez treseta) i posadite ih na dubinu od tri visine lukovice. Dakako, između lukovica obvezno ostavite razmak od nekoliko centimetara. Lonce preko zime ostavite vani na zaklonjenom položaju.

Za one koji žele znati više

Znate li da lukovice tulipana ne biste trebali držati blizu većine voća i ponekog povrća poput rajčica? Provjerite zašto na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.