Prati nas

Povjerljivo

Priča o humanosti

‘To što je mi je napravila majka moje prijateljice obilježilo me zauvijek’

Donosimo jedno lijepo svjedočenje o humanosti na djelu, koje je iskusila i sa svijetom podijelila sudionica rasprave na Quori. Iskreno je opisala da je tijekom odrastanja bila na društvenom dnu jer je njezina obitelj trpjela veliko siromaštvo, no upravo je tijekom najtežeg razdoblja dobila lekciju koja ju je kasnije u životu učinila – čovjekom.

Objavljeno

|

Odrastanje u siromaštvu
ilustracija: S. Bura/mj

“Na ovome svijetu itekako još uvijek postoji empatija”, napisala je ova anonimna čitateljica u uvodu i nastavila: “Tijekom cijelog mog odrastanja, moja se obitelj borila s velikim siromaštvom. Bili smo toliko siromašni, da me majka slala na rođendanske proslave samo da se tamo najedem. Nikada nikome nisam mogla odnijeti poklon. Naposljetku sam došla do točke kad sam se osjećala posramljeno, jadno, bezvrijedno, ma osjećala sam se kao jedna velika nula”, prisjetila se početka svog tinejdžerstva.

Danas je u ozbiljnim godinama, ali zauvijek će pamtiti jednu lekciju koju je dobila od majke svoje najbolje prijateljice. Nikada u životu zbog te geste nije zaboravila na ranjive skupine u društvu!

Dirljiva gesta

“Kad sam bila u petom razredu, majka moje prijateljice pozvala me da prespavam kod njih. Bilo je to večer prije velikog slavlja rođendana njezine kćeri, mog školske kolegice. Dok se njezina kći tuširala, ona je ispred mene posložila sve igračke koje joj je kupila za rođendan, i rekla mi da izaberem jednu koju bih joj željela pokloniti. Kad sam izabrala, zamolila je da ga sama umotam i na poklon stavim svoje ime”, napisala je.

Potom je otkrila da je danas u poznim godinama života, ali da je još uvijek zahvalna toj majci. “Njezin je potez ostavio nevjerojatno snažan utisak na mene i cijeli moj budući život”, piše i poručuje: “Budite uvijek ljubazni i susretljivi. Kad vidite da netko posrće, hodajte uz njega i pridržavajte ga. Ne pitajte ga, kad mu je najteže, zašto se doveo u tu situaciju. Ako ga svi ignoriraju, nađite put da mu se približite, shvatite ga i uključite. Možda pati kao nekad ja. Možda uopće nije kriv. Možda je cool kao vi, samo nije imao sreće kao vi.”

“Kad je na koljenima, nađite način da ga podignete. Uvijek podsjećajte ljude na njihovu vrijednost, uvijek. Pružajte ono što ste vi primili od drugih kad ste i sami prolazili kroz teška vremena, i uvijek idite još jedan korak dalje od toga”, predivna je poruka ove čitateljice.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.