Prati nas

Vijesti

Njemačka

Umirovljenica Hildegard: Od mirovine mi ne ostane ništa! Baš ništa!

Siromaštvo u mirovini postaje ozbiljan problem u Njemačkoj. Umirovljenici, uključujući Hildegard F., jedva preživljavaju s malim mirovinama. Stranka Die Linke zahtijeva temeljito revidiranje mirovinskog sustava i minimalnu mirovinu od 1.200 eura.

Objavljeno

|

Umirovljenica Hildegard jedva preživljava sa svojom malom mirovinom.
ilustracija: S. Bura/mj

Njemački mediji često prenose izjave baš umirovljenika koji im otkrivaju koliko je doista teško. U utorak, 24. listopada, njemački RTL je objavio priču sa 67-godišnjom Hildegard F. koja kaže kako ne može živjeti od svoje mirovine jer kad plati sve račune za režije, ostaje je joj 11 eura dnevno za hranu.

Hildegard F. je bila pravna pomoćnica, radila je cijeli život, nekad čak i honorarno jer se brinula o dvoje djece. Danas prima malu mirovinu i ne ostaje joj, kaže, gotovo ništa, prenosi Fenix magazin. “Nikad ništa ne ostaje. Nikad!”, govori ova žena u očaju.

I Hildegard F. nije jedina. Udruga Lichtblick e.V. pomaže starijim osobama s malom mirovinom. Samo u Münchenu ima 4.000 ljudi koji redovito traže pomoć udruge. “Posljednjih godina umirovljenici su se javljali oko 20. u mjesecu i govorili kako nemaju novca za osnovne potrepštine, sad zovu već 10. u mjesecu”, kaže Brigitte Grung iz spomenute udruge..

Kako bi spriječili siromaštvo u mirovini, njemačka stranka Die Linke poziva za temeljito preispitivanje mirovina. “Potrebna nam je minimalna mirovina od 1.200 eura kako bi spriječili siromaštvo. To je minimum”, poručio je Dietmar Bartsch (Die Linke).

U lipnju je osnovno osiguranje dobilo više od 690.000 umirovljenika diljem zemlje, deset posto više nego prethodne godine. Osobito su žene pogođene siromaštvom u starijoj dobi jer su kroz život manje zarađivale i nisu mogle kontinuirano raditi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.