Prati nas

Vijesti

Sukob

Umirovljenici zajedno: ‘Fortuna trguje interesima umirovljenika. Ili je nesposobna’

‘Nema te statistike koja može demantirati činjenicu da oni koji danas idu u mirovinu sa prosječnom plaćom imaju gotovo dvostruko veću mirovinu od onih koji su uz isto tako prosječnom plaćom otišli u mirovinu prije 5, 10, 15 ili više godina’, navode.

Objavljeno

|

Kad će umirovljenici dobiti 13. mirovinu?
Višnja Fortuna (foto: Sandro Bura)

Koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno oštro je kritizirala nastojanja nastojanja najvećih umirovljeničkih udruga u pregovorima s Vladom RH, a vezano uz 13. mirovinu koja je sada, čini se, već gotova stvar.

U svojem otvorenom pismu naslovljenom “Gladan umirovljenik ne razmišlja o desertu ako nema ručka ni večere” izravno prozivaju Višnju Fortunu, predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), Jasnu A. Petrović, predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i saborskog zastupnika Silvana Hrelju koji je nekad pripadao Hrvatskoj stranicu umirovljenika (HSU), a danas podržava vladajuće u Saboru.

“Naprosto je nevjerojatno koliko se predstavnici SUH-a i MUH-a, kao i jedini saborski zastupnik umirovljenika trude uvjeriti javnost, posebno umirovljenike, kako je njima zapravo dobro samo što to oni ne vide. Kao argumenti iznose se razne statistike koje istrgnute iz konteksta zapravo vrijeđaju zdrav razum. Potpuno je promašeno uvjeravati nekoga da mu je bolje, da su mirovine nikada veće, pa onda u istoj rečenici potvrditi kako nikada nije bilo više umirovljenika sa mirovinom ispod linije siromaštva kojima Vlada pomaže sa već šestim paketom”, navodi Platforma Umirovljenici zajedno.

“Fortuna trguje interesima umirovljenika”

“Nema te statistike koja može demantirati činjenicu da oni koji danas idu u mirovinu sa prosječnom plaćom imaju gotovo dvostruko veću mirovinu od onih koji su uz isto tako prosječnom plaćom otišli u mirovinu prije 5, 10, 15 ili više godina. Riječ je o otprilike 800 tisuća umirovljenika od kojih oko 700 tisuća ima mirovinu do 450 eura, a trebali bi imati do 850 eura. Predsjedati Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe (NV), a nikako ne staviti kao prvu točku dnevnog reda povećanje mirovina sa novim izračunom za sve uz ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života je jasan znak da osoba koja predsjedava NV (Višnja Fortuna MUH) ili trguje interesima umirovljenika, ili ne  kreira dnevni red što bi značilo da je nečiji ‘lutak na daljinski’ ili je jednostavno nesposobna”, piše zajednica umirovljeničkih neparlamentarnih stranaka.

U priopćenju ponavljaju da je njihov novi model izračuna mirovina pravedan i brz, o čemu smo već pisali ranije. “Dok se ne uradi novi izračun za sve ne treba sa Vladom pričati ni o čemu drugom niti je Nacionalno vijeće trebalo započeti i jednu sjednicu, ako navedeni prijedlozi nisu prva točka dnevnog reda i tako sve dok se navedeno ne riješi. Tek nakon toga sa Vladom možemo razgovarati o raznim šarenim paketima, 6 mjeseci po rođenom djetetu, 13. mirovini ili bilo čemu drugom”, navode Umirovljenici zajedno.

“Neshvatljivo je nerazumijevanje ili ipak samo izostanak empatije prema više od pola milijuna umirovljenika koji gladni sjedaju za stol razmišljaju isključivo o tome što imaju za ‘glavno jelo’ dočim Vlada nakon ‘obilnog ručka ili večere’ uz pomoć ‘predstavnika umirovljenika’ u Nacionalnom vijeću s gladnim umirovljenicima uporno želi razgovarati samo o ‘desertu'”, zaključuju u priopćenju koje potpisuju Milivoj Špika i Lazar Grujić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.