Prati nas

Vijesti

Europska unija

Uskoro prijave za energetski dodatak u FBiH, umirovljenici su prvi u redu

Po završetku javnog poziva općine i gradovi uplatit će novac na račune onih koji budu na konačnom spisku, rekao je Delić.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je kada se očekuje podjela pomoći energetski siromašnim kućanstvima, kao i kada će objava javnog poziva za dodjelu ove pomoći. Riječ je o novcu koji je najsiromašnijim građanima BiH poslala Europska unija.

Iz Ministarstva navode da je za ponedjeljak, 23. listopada 2023. planirana objava javnog poziva za odabir kućanstava korisnika prava na potporu Europske unije. Dodaju da su u Programu utroška sredstava prepoznate četiri kategorije domaćinstava koja ostvaruju pravo na pomoć, a prema zahtjevima Sporazuma BiH i Europske komisije.

Riječ je o kućanstvima u kojima žive umirovljenici s minimalnom ili zajamčenom mirovinom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječjeg doplatka te jednoroditeljske obitelji u kojima je otac nepoznat ili je jedan roditelj preminuo.

“Putem javnog poziva dobit ćemo podatke koliko imamo kućanstava i koliki su im ukupni prihodi, a nakon javnog poziva općine i gradovi uplatit će novac na račune onih koji budu na konačnoj listi – kazao je ministar Adnan Delić”, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.