Prati nas

Vijesti

Josip Tica (SDP)

‘Vlada je smanjila javni dug preko grbače umirovljenika’

Oni su u potpunosti zanemarili standard građana. Realne plaće su padale prošle godine, i mirovine isto tako, kaže Tica.

Objavljeno

|

Umirovljenici kopaju po kontejneru
ilustracija: S. Bura/mj

Josip Tica, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo smatra da Hrvatska ima veću stope inflacije nego druge zemlje i za to krivi Vladu.

“Vlada je propustila ulazak te uvezene inflacije u gospodarstvo i poslije je izgubila kontrolu nad njim. Dan danas imamo te poremećaje koji traju. Možemo se nadati da novih poremećaja neće biti”, izjavio je za N1 televiziju.

Dodaje kako je Vlada u svom vođenju ekonomske politike preopterećena proračunskim izlaganjima i da malo pažnje posvećuje drugim elementima. “Svi znamo da inflacija jako dobro puni proračun. Vlada je iskoristila te inflacijske prihode da smanji javni dug i deficit. Sve je to napravila preko grbače umirovljenika i radnika, kojima je životni standard bitno pao u tom razdoblju”, rekao je Tica.

Tica naglašava kako je cilj ekonomske politike povećati standard građana. “U tom kontekstu javni dug i deficit su instrumenti kojima to radimo. Međutim, kada promatrate prijedloge proračuna, izvješća ove Vlade, oni su zamijenili instrument za cilj”, poručuje.

“Oni su u potpunosti zanemarili standard građana. Realne plaće su padale prošle godine, i mirovine isto tako. Realan stopa rasta mirovina u mandatu ove Vlade, odnosno od 2015. do kraja 2022. je bila pet posto, u sedam godina. Što je frapantno niska stopa rasta, a s druge strane se hvale kako su napravili uštede. To je pitanje političkog izbora. Jesu li umirovljenici morali podnijeti teret svega toga s čime se ova Vlada hvali?” zaključuje Tica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.