Prati nas

Vijesti

Reformisti

‘Zašto u rebalansu proračuna nema 13. mirovine?’

U oštroj saborskoj raspravi zatraženo je i da se rebalans promijeni na način da se u njega uvrsti i 13. mirovina, o kojoj trenutno traju pregovori Vlade RH i najvećih umirovljeničkih udruga.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Tijekom rasprave o rebalansu državnog proračuna saborska oporba upozorila je da proračun nije razvojan ni socijalno osjetljiv jer se država i banke “kupaju u novcima” dok građani žive na rubu siromaštva.

“Banke i poduzetnici ‘plivaju’ u novcima a to sve financiraju građani koje inflacija ubija iz dana u dan”, upozorila je Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Natalija Martinčević (Narodna stranka – reformisti) misli da rebalans odražava sve loše politike Plenkovićeve garniture. “Podbacujemo u iskoristivosti sredstava EU pomoći, a Vlada nije započela ni jednu jedinu reformu”, misli Martinčević.

Upitala je i zašto u rebalansu nije predviđena isplata 13. mirovine upozorivši kako je 2016. prosječna mirovina iznosila 43 posto prosječne plaće, a danas iznosi samo 35 posto plaće. 

“Mirovine u mandatima Andreja Plenkovića pale su realno za 20 posto”, rekla je. Upozorila je i kako imamo drugu najvišu stopu inflacije u Europi, a troškovi režije i hrane porasli su 20 posto, zbog čega velika većina umirovljenika živi na granici ili ispod granice siromaštva. Zatražila je da se izmijeni rebalans proračuna kako bi se u njega stavila isplata 13. mirovine do kraja ove godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.