Prati nas

Mozaik

Sumnjičavi su

’13. mirovina? Može! Ali bilo bi bolje povećati nam penzije bez svih sprdačina’

Kad smo umirovljenike pitali što misle o najavljenoj mogućoj 13. mirovini, većina je izjavila da su sumnjičavi jer nemaju ideju odakle će Vlada namaknuti taj novac. O tome su govorili uzrujano, rekavši da ne vjeruju dok ne vide ‘crno na bijelo’ te da se boje da će to biti mazanje očiju. Na naše iznenađenje, više ih je reklo i da uopće nisu čuli da se razmatra takva opcija.

Objavljeno

|

Rok zapotpisivanje ugovora za mirovinu iz drugog stupa je godina dana.
ilustracija: S. Bura/mj

Isplata 13. mirovine ovih je dana vrući krumpir u rukama Vlade budući da je to jedan od glavnih zahtjeva koje su joj na stol bacile umirovljeničke udruge. Iako još nema službene potvrde te nije precizirano po kojem modelu i iznosu bi se mogla isplaćivati, 13. mirovina je svakako i tema razgovara i među našim umirovljenicima, bilo to u kafiću, preko ograde balkona, u redu na blagajni pa i na društvenim mrežama.

Sumnjičavi, ali se ipak nadaju

Nema umirovljenika kojem 13. mirovina ne bi dobro došla, jer u jednom su svi složni, a to je da su mirovine generalno sramotno male. Iako su sumnjičavi, umirovljenici s kojima smo razgovarali pozdravljaju razmatranje dodatne mirovine, ali bi ih više zadovoljila veća osnovna, mjesečna mirovina.

Najslikovitije je to sažeo umirovljenik Renato (69) iz Pokuplja koji je rekao: “Ja sam za to da se ljudima povećaju penzije bez svih ovih sprdačina. Nisam puno pratio to oko isplate 13. penzije, neka daju. Za sada, meni je dosta ovih nepravednih dodataka koji mi ne pokriju ni grijanje. Sve je to mazanje očiju.”

“Nikad nisam dobio ništa”

Gospodin Valentin (73), umirovljeni produkt dizajner iz Dalmacije, kaže da bi 13. mirovina ipak bila pravednija opcija od svih dodataka, ma kako se zvali, a koje je Vlada do sada isplatila. “Ja koji prelazim 700 eura, nikad nisam dobio ništa. A želim, hoću i trebam, inflacija me jede. Naravno da bi onda ta neka 13. mirovina bila bolje rješenje, kad bi ju zajamčeno dobili svi i kad bi se znalo kad ide. Ovako ovisimo o (samo)volji Vlade, jer nikad ne znaš na čemu si i ne možeš planirati ništa.”

“Ono što se ja dalje pitam je ima li Vlada u proračunu novaca za ovu isplatu. Baš sam vodio raspravu sa susjedom o tome, on kaže da ga baš briga odakle će stvoriti novac. Meni se ipak čini da je ovakav potez sada, bez da se ova stavka stavi u proračun, pomalo nadrealan i skeptičan sam jako. Ako pak dođe, dobrodošla je”, kaže nam.

Marinka: 13. mirovina i svi zadovoljni!

Gospođa Marinka (68) živi sama na selu i nema auto pa nam je najprije rekla da se ljuti jer bi za umirovljeničku božićnicu koju isplaćuje grad kojem pripada trebala prevaliti desetak kilometara, samo da bi predala zahtjev.

“Ja bi bila sretnija s rješenjem da se dodjeljuje 13. mirovina, nego ovi dodaci i ova skromna božićnica. Ovih dana skače mi tlak jer bi trebala ići u Grad predati zahtjev za božićnicu koju nam daju, a za tih 20 eura neću moliti okolo ljude da me voze i onda sam im dužna. Lijepo svima 13. mirovina i svi zadovoljni bez komplikacija”, rekla je gospođa Marinka.

Žarko (81): Nisam čuo za 13. mirovinu

Umirovljenik Žarko (81) iz Zagreba iznenadio se kad smo ga nazvali za komentar na ovu temu, jer uopće nije čuo za to. “Nemam pojma, ne pratim i nisam uopće čuo za 13. mirovinu, evo viče supruga da ni ona nije znala. Mene je sram i reći, ali ja čak ne znam ni kolika mi je točna penzija otkad su uveli euro. Imam bankomat karticu i svaki put kad podižem gotovinu vidim koliko mi je novaca preostalo na računu, ali mjesečni priljev ne vidim, jer nemam Internet bankarstvo. Spremam se u banku pitati kolika mi je mirovina u eurima i nikako da odem.”

“Nemojte misliti da ne znam zato jer imam veliku penziju pa me baš briga, nego ne znam zato što sam aljkav. A ako bude 13. mirovine, javite mi, obradovala bi me”, rekao je umirovljenik Žarko.

Branimir (76): Novaca ima!

Gospodin Branimir (76) iz Zaprešića rekao nam je da je za 13. mirovinu čuo jer je o tome bilo riječi na televiziji, i smatra da je to predizborni trik. “Izbori će, pa možda čak i donesu tu odluku, samo je pitanje kakve će uvjete za to postaviti. Ja čak mislim da će se za to naći novaca, ma imaju oni novaca, ako ne oni, ima EU. Penzići će u svakom slučaju biti zadovoljni ako to donesu, nećemo se buniti”, rekao je nasmijavši se.

Potom je dodao i da ne dobiva dodatke na mirovinu jer premašuje cenzus, ali i da smatra da je u redu da dobiju oni s nižim primanjima. “To je pravedno, jer supruga i ja s oboje preko 700 eura mirovine dobrano pazimo na što trošimo. Mislim da je sve manje od tog iznosa zbilja premalo za život”, zaključio je umirovljenik Branimir.

Zanima nas i vaše mišljenje o 13. mirovini, napišite nam svoj komentar!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.