Prati nas

Vijesti

glasni odjeci

13. mirovina: Treba nešto šuškati pod prstima, a ne ‘idi mi, dođi mi’

Kad smo objavili da je 13. mirovina, koju umirovljeničke udruge traže od Vlade, sasvim moguća, pokazali ste da niste ravnodušni prema odlukama koje se tiču konkretnog podebljanja novčanika. Ne prestaju nam, naime, pristizati komentari naših umirovljenih čitatelja na tu temu pa prenosimo još cijeli spektar vaših razmišljanja.

Objavljeno

|

Što se događa s 13. mirovinom? Kada će biti isplaćena 13. mirovina? Koliko će iznositi 13. mirovina?
foto: Daniel Miguel/Scopio

Umirovljenik Slavko nam piše da bi prije uvođenja 13. mirovine trebalo povisiti mirovine onima koji imaju preko 41 godinu staža. “Njima treba prije svega povećati mirovine na barem 1.000 eura, da mogu dostojanstveno živjeti. Treba ukinuti i takozvane povlaštene mirovine, te smanjiti saborske koje su nerazmjerno visoke.”

“Smatram i da treba preispitati invalidske i braniteljske mirovine i sve umirovljenike poštivati na način da mogu živjeti od svoje mirovine. Pozdrav svim umirovljenicima i borite se za svoje dostojanstvo!”, poručio je gospodin Slavko.

Umirovljenik Nikša piše da misli da bi 13. mirovina trebala biti jednaka za sve, i dodaje: “Kako sada stvari stoje, jedino je sigurno da će vlada ukinuti alimentaciju za bake i djedove. No, lako je moguće da će se 13. mirovina doista početi isplaćivati, ali od iduće godine pa tko preživi, pričati će”, piše nam.

Lenka: “Tražim točan datum isplate”

Gospođa Lenka nam se požalila da joj je od 13. mirovine važniji problem koji ima zato što joj još od lipnja nije riješeno uvećanje obiteljske mirovine.

“Tada sam navršila 65 godina života, tako da još čekam na milost mirovinskog zavoda. A što se tiče dodataka ili 13. mirovine, mišljenja sam da od nas rade dementne osobe. Nikada ne znamo kad će i koliko točno isplatiti, nego sa nama brišu pod kako im paše. Ako nam se namjeravaju doista smilovati, onda tražim točan datum isplate 13. mirovine, a ne ovako ”sad će, tad će”, napisala je.

“Bila bi nam to utjeha za Božić”

Umirovljeni branitelj Mijo piše nam da živi u Zagrebu i do sada nije dobio niti jednu božićnicu.

“Imam 71 godinu i u mirovini sam od 2017. kao hrvatski branitelj. Do prava na mirovinu uživao sam opskrbninu za branitelje, ukupno pet godina u iznosu od 1.190 kuna (158 eura) jer se nisam mogao zaposliti kad sam ostao bez posla. Eto, i ja sam za 13. mirovinu jer bi nam to bila utjeha za Božić. Nadam se da će isplatu uspjeti urediti uoči Božića”, napisao je.

Umirovljenica Slavica povjerava nam da prima obiteljsku mirovinu, “bijednih 320 eura”, i dodaje: “Dobro bi mi došla ta 13. mirovina, ali još bi mi bilo draže kad bi mogla doći do svog novca iz drugog stupa, o tome nitko ne govori i ne piše. Do svojih uplaćivanih novaca ne mogu doći jer sam uzela mirovinu od pokojnog supruga koja mi je bila povoljnija, ali to nije pravedno”, smatra gospođa Slavica.

Nadalina: Trebala bi biti u visini redovne mirovine

Gospođa Nadalina nam piše da su, što se nje tiče, “priče o 13. mirovini balončić od sapunice”.

“S umirovljenicima se uvijek vode neke igre i igrice. Pusta su to obećanja. Koliko sam čitala rasprave o visini 13. mirovine, to mi ne miriše na dobro. Ako je 13., trebala bi biti u visini redovne mirovine, a ne ispod toga. Koliko vidim, Vlada ne misli tako. Bojim se da ništa od toga.
A generalno, mirovine su premale”, mišljenja je.

Umirovljenik
Ratko piše da bi pozdravio 13. mirovinu. “Svima 13. isplata, nikakve božićnice, ljudima treba nešto šuškati pod prstima, a ne politika i obećanje ove godine, a iduće friška figa, i to politička. Novaca ima zasigurno”, uvjeren je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.