Prati nas

Povjerljivo

rub egzistencije

Branitelj pita: ‘Da sjedim u hladnoj sobi ili da kupim hranu?’

Brojni branitelji žale nam se da njihove mirovine nisu ni približne velike kako se to u javnosti često iskrivljeno prezentira. Ima ih koji nam pišu da doslovno životare nakon godina spavanja u šatorima, rovovima, ruševinama, pa čak i na drvenim sanducima u kojima su bile granate.

Objavljeno

|

Umirovljeni branitelj Željko (68) dijeli svoju priču s 38 godina radnog staža i 543 dana ratovanja. Sjeća se teških uvjeta spavanja tijekom rata. Izražava frustraciju zbog niske mirovine od 501,71 euro. Drugi branitelj ističe svoju situaciju s mirovinom od 370 eura i teškoćama u nabavci osnovnih potreba i lijekova. Obojica upozoravaju na nepravdu u sustavu obračuna mirovina za branitelje.
ilustracija: S. Bura/mj

Naš čitatelj Željko (68) umirovljeni je branitelj koji je u prijevremenu mirovinu otišao isključivo zbog narušenog zdravlja. “U rujnu sam napunio 68 godina života, zbog narušenog zdravlja u prijevremenoj sam mirovini od 2019. godine. Na dan umirovljenja imao sam nešto preko 63 godine života i preko 38 godina radnog staža. Mislim da je to više od prosjeka, ali mi penzija nije takva”, požalio nam se.

Potom je objasnio da je ujedno i hrvatski branitelj sa 543 borbena dana. “Spavao sam u šatorima, barakama, rovovima, ruševinama, čak i na granatama koje su bile u drvenim sanducima koji su mi služili kao krevet”, svjedoči nam.

Za njega je bilo jezivo ostajati na položaju i slušati kako neprijateljske granate padaju po njegovom selu u kojem su u kući bili njegova supruga i dvoje djece. Sin je tada imao pet godina, a kćerkica tri. “Jednom prilikom vratio sam se s položaja i uslijedio je žešći napad na naše selo. Granate su padale na sve strane i jedna je pogodila krov naše kuće. Hvala Bogu, uništila je samo krov i dio kata dok smo se mi nalazili u prizemlju”, opisuje.

Da nam to sve ispriča navelo ga je, piše nam, to što ga boli spoznaja da su braniteljske mirovine mnogima trn u oku kao prevelike, a on misli da i među braniteljskim pravima ima velike nepravde. “Neka se zna da ja s toliko radnog staža i 543 dana ratovanja primam braniteljsku mirovinu od 501,71 euro. Mislim da ta brojka govori dovoljno o tome koliko su velike naše mirovine”, napisao je.

“S 370 eura penzije još i doplaćujem lijekove”

Primili smo još jedno pismo na tu temu, i to hrvatskog branitelja koji nam piše da mnogi branitelji poput njega žive na rubu egzistencije.

“Teško mi je slušati priče kako hrvatski branitelji imaju visoke mirovine, možda neki i imaju, ali puno nas živi na rubu egzistencije. Evo za primjer, moj slučaj. Moja braniteljska mirovina iznosi 370 eura i to je prijevremena mirovina koja je ostvarena u 56. godini života i nakon 31 godine radnog staža u administraciji”, otkriva nam.

“Sada kad već bolujem od niza kroničnih bolesti i uzimam silne lijekove koje moram nadoplatiti, postavljam si pitanje da li sjediti u hladnoj sobi ili kupiti osnovnu hranu? Nema vitamina, nema voća. Je li to dostojanstven život koji mi je podarila ova hrvatska država? Gdje je obračunato mojih 31 godinu radnog staža? O svemu tome bi vladajuće strukture trebale razmisliti jer smatram da je sustav obračuna mirovina vrlo manjkav i to na štetu nas korisnika ovakvih bijednih mirovina”, napisao je revoltirani hrvatski branitelj.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.