Prati nas

Povjerljivo

niz zavrzlama

‘Da sam u mirovinu otišla samo dva dana kasnije, penzija bi mi bila puno bolja’

Umirovljenica Biserka očajna je zbog izračuna mirovine već punih 18 godina! Sve joj je urezano u pamćenje kao da se jučer dogodilo, svaka mirovina koja joj sjedne podsjetnik joj je na ono što je doživjela kao veliku nepravdu. Boli ju jer su njezine kolegice koje su u mirovinu otišle pod istim uvjetima, puno bolje prošle jer su bile kod druge referentice.

Objavljeno

|

Biserka, umirovljenica, dijeli frustraciju zbog nepravilnosti u obračunu mirovine. Kolege su dobile bolje uvjete mijenjajući datum umirovljenja, dok je njezina žalba odbijena zbog propuštenog roka. Osjeća se oštećeno i nemoćno pred dugotrajnim nepravdom.
ilustracija: S. Bura/mj

“U jednoj privatnoj firmi odlazilo se u mirovinu sa dobrom otpremninom. Potpisala sam odlazak, kao i ostali, na petak 30. prosinca 2005. godine. Na Mirovinskom sam napomenula da nam je rečeno da će nam nadolazeća otpremnina, kao i otkazni rok od četiri mjeseca, ući u prosjek za mirovinu. Uvjerila me da to nije moguće provesti, iako bi to značilo da bih u mirovinu službeno otišla u idućoj godini što bi mi uveliko promijenilo izračun”, objašnjava nam uvodno umirovljenica Biserka.

Ostali njezini kolege su, svjedoči, na mirovinskom bili kod druge referentice. Ona im je preporučila da se vrate u firmu i zatraže da ima tamo promijene datum ulaska u mirovinu. “Upravo tim potezom su, svi osim mene, ostvarili pravo na to da im otpremnina uđe u prosjek za izračun mirovine. Uložila sam žalbu na rješenje, pitajući kako je moguće da su svima izračunate bolje mirovine od moje. Nisam znala da su promijenili datum i zato nisam znala da bi taj podatak trebao pisati u mojoj žalbi. Zato sam dobila odgovor: neosnovana žalba”, piše nam nezadovoljna umirovljenica.

Istekao rok žalbe

U tom je razdoblju, opisuje nam, tugovala i za ocem koji je nekako u to vrijeme preminuo. Tako je previdjela da u žalbi ipak stoji pravo na pravni lijek.

“Pogledala sam rješenje, tražila sam pravni lijek, ali nije bio na dnu. Naknadno sam doznala da su svi moji kolege sve odradili prema uputama na mirovinskom, kakve ja od moje referentice nisam dobila. Vratila sam se proučavanju svog rješenja i napokon u tekstu iščitala da pravni lijek ipak postoji. Odlučila sam se žaliti na središnjicu u Zagreb. No, nakon dosta vremena dobijem odbijenicu, jer je bio istekao rok žalbe”, opisuje nam gospođa Biserka nesretne okolnosti koje su je pratile.

I isplata mirovine joj je krenula kasnije

“Stalno mislim koliko sam novaca izgubila jer sam bila kod druge referentice u područnoj službi. Ne mogu vjerovati da institucije u Splitu, kad sam predala žalbu, nisu provjerili što je s mojim slučajem jer se moglo provjeriti, budući da smo svi isti dan otišli u mirovinu. Zašto sam zakinuta, zašto mi nisu uvažili ono što sam navela?”

“Mogli su uvažiti moju žalbu i jer sam imala višu stručnu spremu od svih. Tijekom rada sam sedam godina radila i u dežurstvima i sa 36,3 mjeseci staža, plus 4 mjeseca otkaznog roka, datum umirovljenja je i trebao nastupiti od 1. 1. 2006. godine. K svemu tome mi je isplata mirovine krenula kasnije nego drugima. Osjećam se oštećeno”, zaključila je svoje pismo gospođa Biserka kojoj se teško sve ove godine miriti s osjećajem velike nepravde.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.