Prati nas

Povjerljivo

Nesrazmjer mirovina

‘Iz Slovenije za 13 godina rada dobijem veću mirovinu nego u RH za 27!’

Dvije čitateljice svjedočile su nam na temu bizarnosti s kojima se susreću svaki put kad im na bankovni račun sjednu penzije – obje primaju dvojne, hrvatsku i slovensku mirovinu.

Objavljeno

|

Portret umirovljenice Maje: Maja, srednjih godina, s toplim osmijehom i sijedom kosom, drži pismo koje otkriva značajnu razliku u mirovinama između Hrvatske i Slovenije. Njezin izraz lica odražava zadovoljstvo i iznenađenje boljom mirovinom, ističući temu različitih mirovinskih sustava među državama. Slika prikazuje Maju kao ljubaznu osobu spremnu podijeliti svoje iskustvo s publikom.
ilustracija: S. Bura/mj

Već smo u više navrata pisali o dvojnim mirovinama, a sada nam je i umirovljenica Maja napisala pismo u kojem otkriva da za dvostruko manje godina rada u Sloveniji, od te države prima poprilično bolju mirovinu. “Za 27 godina staža u Hrvatskoj primam 305 eura, a za 13 godina staža u Sloveniji 365 eura. Sve vam je jasno, nemam ništa za dodati”, napisala nam je kratko i jasno gospođa Maja.

Nazvali smo potom gospođu Katju (73) koja je u mirovini već 17 godina, i također prima dvojnu. Ona je otišla u prijevremenu, za ženu je, kaže, tada bilo više-manje normalno umiroviti se s 56 godina. “Sada to više ne zvuči tako normalno, ići toliko rano u mirovinu, a i penalizacija je strašna. Koliko sam upoznata, po novom zakonu će se do kraja desetljeća čak i u prijevremenu moći tek s 59,9 godina. Prije su u tu penziju odlazile i žene nekoliko godina mlađe od mene, i to se s tom mirovinom moglo živjeti. Danas se ne živi lagodno ni s punom penzijom”, rekla je na početku razgovora.

28 godina rada, 300 eura penzije

Radni vijek započela je u Sloveniji gdje je rođena i gdje se školovala te je tu radila 8 godina. “U Sloveniji sam radila osam godina, a udajom sam preselila u Hrvatsku. Tu sam uz rad završila Ekonomski fakultet (VŠS) i radila na dobrim radnim mjestima. Tri puta sam promijenila posao, svaki put išla sam na bolje.”

“No, s hrvatskom mirovinom nikako nisam zadovoljna, za 28 godina staža dobijem nekih tristotinjak eura, dok za osam slovenskih godina ondje primam mirovinu 189 eura. A računajte koliko sam duže radila u Hrvatskoj! Kad sve preračunam, da sam ostala raditi u Sloveniji ja bi za 35 godina rada, koliko ukupno imam staža, imala najmanje duplu mirovinu!”, ističe gospođa Katja.

Nekad se moglo živjeti i od prijevremene

Na pitanje bi li danas donijela istu odluku o odlasku u prijevremenu, kaže: “Kao što sam rekla, mislim da se sada od prijevremene ne može normalno živjeti. Inflacija je previsoka, pa tko preživi. Radit će onaj tko hoće malo luksuza, poput odlaska na more, još i punoj u penziji. Jer, vidim po suprugu, ni umirovljenici s 41 godinom staža i s punom mirovinom ne mogu si tek tako priuštiti ni dva noćenja u hotelu.”

“Muž ima nešto bolju penziju i on plaća režije i drva, gorivo za auto, a za popravke na kući je već nategnuto. Guramo ovako, ali da je bilo koji od nas samac, bilo bi gusto. Ja bih prvo morala prodati auto, to mi je posve jasno, gorivo i registracija bi me u startu pojeli”, zaključila je gospođa Katja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.