Prati nas

Mozaik

Osjeća nepravdu

‘Ja sam mama mom psiću i želim sva prava kao i drugi roditelji’

Možete me nazvati ludo zaljubljenom u svog psa ako želite, ali nisu svi od nas roditelji djece. I ne stidim se reći da i mi trebamo prostor kako bismo se brinuli o svojim psima, mačkama, čak i kućnim gušterima!

Objavljeno

|

Njen ljubimac, Frank, postao je njezina najveća briga i prioritet. Iako razumije da nije isto kao briga o ljudskoj djeci, osjeća potrebu za podrškom na radnom mjestu koja bi omogućila vlasnicima kućnih ljubimaca fleksibilnost sličnu onoj koju dobivaju majke.
ilustracija: S. Bura/mj

Jesu li ljudi koji imaju kućne ljubimce njihovi mama i tata ili samo vlasnici? Na društvenim mrežama upravo traje rat oko ove teme. Da, opet! Mogli bismo krenuti u znanstvenom smjeru pa predočiti istraživanja koja pokazuju da su suvremeno poimanje i doživljaj kućnih ljubimaca evoluirali u smjeru roditeljske ljubavi i roditeljskog odgoja.

No umjesto toga, prenosimo mišljenje australske modne novinarke Mary Madigan koja je za news.com.au objasnila zašto se osjeća majkom kada govori o svom psu i zašto misli da bi poslodavci trebali imati više razumijevanja za roditelje ili skrbnike kućnih ljubimaca. Čitajte dalje.

Ja sam mama psića i želim istu fleksibilnost oko radnog vremena i razumijevanje kao što ih dobivaju majke ljudske djece. Trebaš li pokupiti svoju djecu iz vrtića? Ista stvar je i sa mnom jer moj sin ide u vrtić za pse. Naš vrtić je jako skup i košta 65 dolara dnevno. Uz to, dodatno plaćam ako zakasnim. Dakle, moram ići.

Prije nego  me počnete mrziti, dopustite da vam objasnim. Obećavam, nisam monstruozna milenijalka koja ne razumije koliko su opterećene majke koje rade. Kad sam dobila psa, to me je natjeralo da shvatim koliko je teško zaposlenim majkama. Skoro sam odustala od majčinstva, a moj pas, za razliku od ljudskih beba, spava cijelu noć. Dobila sam Franka prošle godine. Odrasla sam uz pse, ali oni su mi bili više kao braća i sestre. Frank je u cijelosti samo moja odgovornost.

Mislila sam da će to biti jednostavan odnos. On će biti moj nepokolebljivi slatki suputnik, a ja ću odlaziti na posao i vraćati se kući, dok će me on dočekivati na vratima mašući repom. To bi bilo sjajno. Bila bih poput Carrie Bradshaw s psom. Hodali bismo zajedno po koktel barovima, a ja bih nosila visoku modu.

Kada sam dobila Franka, sve se promijenilo. Umjesto koktel barova, redovito posjećujemo park za pse. Modu sam zamijenila odjećom koju mi Frank neće uništiti svojim skakanjem po meni.

Grižnja savjesti koju samo majke znaju

No, zapravo nisam bila spremna za tu krivicu koju osjećaju pseće mame. Da, mogu ga ostaviti cijeli dan, ali osjećam se loše zbog toga. Osim toga, ako nam u stan dolazi majstor, od popravka perilice do rutinskog pregleda stana, moram biti doma kako bih osigurala da ni jedna strana ne bude uznemirena. U osnovi, to je bilo više posla nego što sam očekivala. I puno skuplje.

Da budem potpuno iskrena, opsjednuta sam svojim psićem. Često posjećujem veterinara samo zato što sam svoju hipohondriju prenijela na svog krznenog suputnika. Jednom sam dotrčala veterinaru u suzama jer sam otkrila kvržicu na njegovom malenom tijelu. Kanalizirala sam Shirley MacLaine iz filma „Vrijeme nježnosti“ i tražila hitnu medicinsku pomoć. Ispostavilo se da je to bila samo nuspojava godišnjeg cijepljenja.

Nemam više vremena za bezvezna druženja

Imati psa traži puno vremena. Na primjer, često žurim s posla ili da bih ga pokupila iz vrtića ili jer mi je žao što sam ga ostavila cijeli dan. Zaboravite pića nakon posla; žurim kući! Često odbijam društvena okupljanja, ako nisu organizirana na mjestima gdje su psi dobrodošli. Ne mogu podnijeti pomisao da bih ga ostavljala samog i nakon posla. A i posao mi sad nije više tako važan. Prioriteti su mi se promijenili, sve zahvaljujući tom malom muškarcu koji povremeno obavi nuždu po kući.

Međutim, iako je dodatno opterećenje u mom životu (da, radim to s ljubavlju, ali to je i dalje posao; bilo što što uključuje čišćenje izmeta je posao), ne mogu dobiti iste pogodnosti kao i majke s ljudskom djecom.

Želim podršku koju imaju i druge majke

Zavidno gledam kako zaposlene mame mogu ići ranije s posla, imaju fleksibilno radno vrijeme ili češće rade od kuće. Svjesna sam svoje privilegije; radim u industriji koja uglavnom želi pomoći, podržati i osnažiti žene. Dakle, postoje sustavi koji pomažu mamama da usklade sve obaveze. No, osjećam da istu podršku trebamo pružiti i mamama kućnih ljubimaca. Znam da oni nisu djeca; znam da nisam prava mama i nikada neću moći potpuno razumjeti teret koji prave majke nose. Ali volim svog psa više nego što sam ikada mogla zamisliti.

Želim mu pružiti najbolji mogući život. I, iskreno, želim da poslodavci počnu provoditi inicijative koje potiču vlasnike kućnih ljubimaca da uzmu vrijeme koje im je potrebno. Ne bismo trebali tražiti ta prava. Ona bi trebala postojati, a mi ih koristiti.

Možete me nazvati ludo zaljubljenom u svog psa ako želite, ali nisu svi od nas roditelji djece. I ne stidim se reći da i mi trebamo priliku da se brinemo o svojim psima, mačkama, čak i kućnim gušterima!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.