Prati nas

Vrt

Uputstva za upotrebu

Kako održati božićnu zvijezdu zdravom i što s njom nakon cvatnje

Jedna od najspektakularnijih mlječika je poznata i kao božićna zvijezda. Riječ je o zahtjevnoj biljci koju nije lako natjerati na ponovnu cvatnju, no pravi majstori vrtlarstva ne daju se obeshrabriti njenom kompliciranom naravi.

Objavljeno

|

Božićne zvijezde su šarene sezonske biljke, često završavaju u smeću nakon blagdana. No, hrabri vrtlari mogu ih uzgajati kao višegodišnje lončanice. Pricvjetni listovi poprimaju senzacionalne boje, a cijene su pristupačne. Pri rukovanju treba paziti na mliječni sok koji može iritirati kožu.
foto: Jeffrey Hamilton/Unsplash

Božićne zvijezde (Euphorbia pulcherrima) su široko uzgajane sezonske biljke čija prodaja u trgovačkim centrima počinje sredinom studenog i traje sve do Božića. Nakon što im jarke boje izblijede, većina će ih završiti u smeću, no odvažniji vrtlari će se uhvatiti u koštac s njihovim nemalim zahtjevima kako bi im procvale i idućeg Božića.

Riječ je o biljkama neuglednog cvijeta, ali čiji pricvjetni listovi ili brakteje poprimaju senzacionalne nijanse crvene, roze, bordo i bež boje. Biljke se prodaju u raznim veličinama, od velikih primjeraka koje imaju i šezdesetak centimetara u promjeru do malih biljčica od svega desetak centimetara. Dakako, cijena ovisi o veličini primjerka, no božićne zvijezde su uglavnom cjenovno pristupačne biljke koje se kupuju poput buketa koji će se baciti nakon što mu ljepota mine.

Ipak, iako rijetki to čine, moguće ih je uzgajati i kao višegodišnje lončanice koje će ljeti oduševljavati svojom bujnošću, a zimi cvatom. Pri rukovanju biljkom, treba znati da se radi o mlječiki pa će na mjestu loma ili reza istjecati mlijeko koje može iritirati kožu i sluznice.

Kako kupiti božićnu zvijezdu i na što paziti?

U trgovini ili vrtnom centru odaberite potpuno izraslu i zdravu biljku, onu koja nije povenula i koja ne gubi lišće. Najčešći razlog opadanju listova je izlaganje biljke u hladnim prostorima ili držanje lončanica uz prodajne kioske na trotoarima ili na štandovima. Božićna zvijezda zahtjeva minimalnu temperaturu od 16 Celzijevih stupnjeva, a tolerirat će spuštanje i do 13.

Prilikom transporta omotajte biljku ili je stavite u zatvorenu plastičnu vrećicu kako se ne bi nahladila dok je donesete doma. Brzo je prenesite do automobila ili javnog prijevoza, no najbolje bi bilo da je kupite u vrijeme kada temperature nisu odveć niske. Ako počne venuti ili odbacivati lišće čim je donesete kući, obično će nastaviti propadati, bez obzira na to što god vi učinili. Najvjerojatnije se “prehladila” i prije no što ste ju kupili.

foto: Charlotte Cowell/Unsplash

Pozicija: Gdje držati kupljenju božićnu zvijezdu?

Božićne zvijezde vole jaku svjetlost, ali izbjegavajte izravnu podnevnu pripeku. Također ih treba držati dalje od propuha, u prostoriji u kojoj temperature neće pasti ispod 13-16 Celzijevih stupnjeva. Pokušajte izbjegavati mjesta poput prozorskih klupa ispod kojih se nalazi radijator, između prozora i zavjese koja zadržava hladan zrak, hladne hodnike, stubišta…

Kako posaditi božićnu zvijezdu?

Ako je kanite odbaciti nakon cvatnje, nema potrebe za presađivanjem. Međutim, ako ste naumili aranžirati više zvijezda u jednu veću posudu, koristite univerzalni kompost za lončanice vodeći računa da iz posude može isteći sav višak vode. Što se njege tiče, odabir zdrave biljke za sezonsku uporabu obično znači da većeg posla neće biti, osim zalijevanja.

Kako zalijevati božićnu zvijezdu?

Štedljivo, jer preobilno zalijevanje može oštetiti korijen. Zalijevajte samo kada se površina supstrata zasuši. Stavite lonac u zdjelu mlake vode kako biste omogućili supstratu da upija vodu 10-20 minuta. Izvadite lonac, pustite da se ocijedi, a zatim ga vratite u dekorativnu posudu, ako koristite dekorativne posude. Svakodnevno prskanje vodom će produžiti vrijeme cvatnje.

Kako prihranjivati božićnu zvijezdu?

Prihrana je nužna samo ako planirate zadržati biljku i nakon što ocvate. Koristite tekuće gnojivo s visokim udjelom kalija, poput gnojiva za rajčice, jednom mjesečno. Razrijedite prema uputama na pakiranju.

foto: Annie Spratt/Unsplash

Kako potaknuti božićnu zvijezdu na ponovnu cvatnju?

Kao i božićni kaktusi, božićne zvijezde odgovaraju cvatnjom na skraćivanje dana. Zato ih je dobro držati u prostoru bez umjetnog svjetla od rujna.

  • U travnju obavite jako orezivanje na otprilike 10 cm i držite biljke na temperaturi 13-16 celzijevih stupnjeva.
  • Početkom svibnja ih presadite, i držite na na svijetlom i što hladnijem mjestu tijekom ljeta. Idealna temperatura je od 15-18 centimetara.
  • Nakon što dan postane relativno kratak, zvijezde bi trebale procvjetati nakon 8-10 tjedana, predvidivo u prosincu ili siječnju. Za tempiranu cvatnju skraćujte dan umjetnim zamračivanjem u trajanju mraka od 12-14 sati pri čemu pazite da biljke ne budu pod utjecajem umjetnog svjetla.
  • Za postizanje maksimuma boje, božićnim zvijezdama je potrebna stalna temperatura od otprilike 18 celzijevh stupnjeva.
  • Imajte na umu da se komercijalno uzgajane božićne zvijezde često tretiraju sredstvima za suzbijanje rasta kako bi se dobila kompaktna biljka te da će biljke uzgajane kod kuće povratiti svoju višu prirodnu formu.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.