Prati nas

Vrt

Sezona je

Lak uzgoj božićnog kaktusa: Spektakl boja za svaki dom

Što je Božić bez božićnih kaktusa? Saznajte kako njegovati ovu jednostavnu i nezahtjevnu biljku, kako bi vas nagradila slapovima boje u kasnim jesenjim i ranim zimskim danima.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Božićni kaktus (Schlumbergera sp.) je nezahtjevna sobna biljka koja je popularnost stekla zahvaljujući raskošnoj cvatnji u zimsko doba. U svom prirodnom staništu, brazilskim prašumama, cvjeta nakon kišne sezone.

U kućnim i rasadničkim uvjetima možemo ga “prevariti” podešavanjem temperature zraka i količine svjetlosti pa su zbog toga procvjetale biljke dostupne gotovo cijele godine. No kako ih nagnati da cvatu svake sezone?

“Duljina dana ključni je faktor za cvatnju”, kaže dr. Bruce Dunn, profesor hortikulture na Sveučilištu Oklahoma State. “Temperature niže od 20 Celzijevih stupnjeva, stres uzrokovan nedostatkom vode i puno neizravne svjetlosti poboljšat će cvatnju. No biljke moraju imati ‘kratak dan’ da bi započele formirati cvjetove.”

Oglas

Prepustite ga prirodi

Prevedeno, idealno bi bilo da biljke imaju 13, možda čak i više, sati mraka dnevno. Zapravo, duljina dana je najvažniji čimbenik cvatnje. “U industriji je uobičajeno kontrolirati cvatnju pomoću programiranog perioda mraka i svjetla u staklenicima”, kaže dr. Dunn. Mnogi su amaterski vrtlari ovo pokušali imitirati stavljanjem biljke svaki dan pod kartonsku kutiju kako bi postigli “dugu noć”, a uspjeh nije izostao.

Ipak, u našim uvjetima ta forsiranja i tempiranja cvatnje zaista nisu nužna, ako biljku prepustite prirodnoj smjeni godišnjih doba. Dovoljno je kroz ljeto i jesen držati božićni kaktus na balkonu na svjetlom mjestu, bez izravne sunčeve pripeke. On će već sam, kad se temperature počnu spuštati, a dani budu sve kraći i kraći, izbaciti cvjetne pupoljke. U tom trenutku biljka se može premjestiti u zatvoreni prostor.

Spriječite odbacivanje pupova

Najviše će mu goditi negrijana ili slabo grijana prostorija (15 do 18 celzijevih stupnjeva), istočni ili čak i sjeverni prozor. Prenesete li ga naglo u vrlo toplu prostoriju, mogao bi odbaciti pupoljke. Također nije dobro držati biljke na mjestu na kojem konstantno struji topli ili hladni zrak.

foto: Sandro Bura

S vodom oprezno

Iako božićni kaktusi potječu iz prašume, ne zahtijevaju pretjerano vlažno tlo budući da rastu u krošnjama stabala i pukotinama stijena. Zapravo, osjetljivi su na truljenje korijena, stoga je važno izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Tijekom sezone rasta, zalijevajte kada je gornji centimetar tla suh na dodir. Smanjite zalijevanje u ranu jesen kako biste pripremili biljke za poticanje cvatnje. Zapamtite, u njihovom prirodnom staništu, božićni kaktusi cvatu nakon kišne sezone. Stvaranje blagog stresa zbog manje dostupne vode može biti okidač za formiranje pupova.

Biljke su osjetljivije na fluktuacije u vodnom režimu dok se razvijaju pupoljci i cvjetovi. Potrebna im je ravnomjerna vlaga, međutim u slučaju pretjeranog zalijevanja mogu odbaciti pupove. Preporuka je zalijevati pomalo dva puta tjedno.

S dušikom još opreznije

Kad je riječ o prihrani, ona je nužna u sezoni rasta. U jeseni valja ograničiti dostupnost dušika kako bi biljka usmjerila energiju u cvatnju, a ne u rast novih listova. Neki uzgajivači vole koristiti gnojivo bez dušika (npr. 0-15-10) u jesen kako bi potaknuli formiranje pupova, iako se jednostavno možete suzdržati od dodavanja gnojiva.

U proljeće kada krene vegetacija, koristite NPK gnojivo formule 10-10-10, na način da koncentrat razrijedite dvostruko u odnosu na propisano razrjeđenje.

Sve o orezivanju božićnih kaktusa saznajte na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.