Prati nas

Mozaik

Zeleni prsti

Za dobar i zdrav rast! Zadnji je trenutak za orezivanje božićnih kaktusa

Postoji način kako biljku zadržati malom, kompaktnom, uspravnom, zdravom i lijepom, a što bi trebalo rezultirati i kvalitetnijom cvatnjom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Božićni kaktusi (Schlumbergera truncata) su nezahtjevne bilje koje prirodno rastu na kamenju i u krošnjama stabala u jugoistočnom Brazilu. Odgovara im sjena i vlaga pa se poprilično razlikuju od bodljikavih pustinjskih rođaka koje za život traže sunce i sušu.

Kao lončanica, božićni kaktus je popularan diljem svijeta. Uz minimum njege, iz godine u godinu, cvijeta tijekom božićnih blagdana. Noviji varijetiti nerijetko imaju i drugu, nešto skromniju, cvatnju u proljeće.


S obzirom da je riječ o epifitnoj biljci, s vremenom će postati velika i viseća, čak i ako se radi o varijetetima koji imaju tendenciju nešto uspravnijeg rasta. No postoji način kako biljku zadržati malom, kompaktnom, uspravnom, zdravom i lijepom, a što bi trebalo rezultirati i kvalitetnijom cvatnjom.  Naime, treba je svake godine – orezati.

U punom cvatu (foto: Sandro Bura)

Orezivanje je najbolje provoditi nakon zimske cvatnje ili u proljeće prije početka intenzivnog rasta biljke. Na priloženim slikama je božićni kaktus star desetak godina koji raste u loncu promjera 13 cm i koji je redovito orezivan. Nije riječ o klasičnom rezu, jer se provodi bez škara i vrtlarskog noža. Tehnika se sastoji od zavrtanja cijelog članka koji želimo odstraniti, tako da se on sam odvoji u spoju s člankom iz kojega je izrastao.

Prije orezivanja (foto: Sandro Bura)

Grane se tako u jednom orezivanju skraćuju za trećinu, a najviše za polovinu – ako se radi o robustnim i izrazito zdravim biljkama. Sve članke koje ste odstranili vrlo lako možete zakorijeniti pa iz jedne biljke možete uzgojiti stotine novih.

Poslije orezivanja (foto: Sandro Bura)

Nakon proljetnog orezivanja možete biljku izvaditi iz lonca, rastresti korjenovu balu i odstraniti dio supstrata u kojem je rasla. Potom je vratite u isti taj lonac i dodajte novi supstrat koji bi je trebao hraniti do iduće sezone. I obavezno zalijte.

Kako razlikovati božićni od uskršnjeg kaktusa, pročitajte ovdje.

Za one koji žele znati više

Epifiti (epi- + -fit) (epiphyta), naziv za biljke koje rastu na drugim biljkama, ali su, za razliku od parazita, autotrofne, tj. fiziološki neovisne. Takav odnos naziva se komenzalizam.

Biljku domadara, u prvome redu stabla i grane, rjeđe listove drveća, epifiti koriste kao podlogu koja im omogućava povoljnije osvjetljenje. U umjerenoj klimi, kakva je i u nas, ima razmjerno malo epifita. Najčešće su to alge, lišaji i mahovine na kori drveća, rjeđe poneka viša biljka. Najviše epifita ima u tropskim područjima s velikom količinom oborina i velikom zračnom vlagom.

Mnogi tropski epifiti pripadaju por. orhideja (Orchidaceae) i kozlaca (Araceae). Za upijanje zračne vlage imaju posebno građeno zračno korijenje, koje slobodno visi u zraku, dok neke vrste, npr. roda Tillandsia iz por. Bromeliaceae (koje izgledom nalikuju na lišaje i vise s grana drveća) imaju posebne apsorpcijske dlake. Među tropskim su epifitima i mnoge paprati, kojima se u rozetama listova nakuplja vlaga i humus. (Hrvatska enciklopedija)

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP