Prati nas

Vrt

Trajnice

Krizanteme su kraljice jeseni, kako ih uzgajati i razmnožiti

Kada kupiti sadnice krizantema te kada i kako ih možemo proizvesti u kućnim uvjetima? Na koji način možemo podijeliti i razmnožiti stare grmove koji nam već godinama cvatu u vrtu?

Objavljeno

|

Krizanteme su popularne u Hrvatskoj za ukrašavanje grobova, ali i u jesenskom vrtu. Najbolje je saditi ih u proljeće za uspješno prezimljavanje. Proljetne krizanteme mogu se orezati nakon cvatnje za ponovni cvat u jesen. Razmnožavanje reznicama je jeftin način, a reznice treba saditi u perlitu. Stari grmovi se mogu podijeliti svakih 3-4 godine za zdrav rast i kontinuirano cvjetanje. Iskopajte grm, podijelite ga i posadite, zalijevajte.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako se u Hrvatskoj, zbog same sezone cvatnje, krizanteme tradicionalno smatra cvijećem za svisvetsko ukrašavanje grobova, posljednjih godina i naši vrtlari amateri postaju svjesni uloge ove trajnice u jesenskom i zimskom vrtu. Zato se na studen otporne vrtne krizanteme, spremne za sadnju, mogu kupiti u vrtnim centrima i rasadnicima tijekom proljeća i jeseni. Znači, upravo sada. No postoji li vrijeme kada ih je bolje saditi?

Jesen je vrijeme kada uživamo u ljepoti njihovih raskošnih cvjetova, ali proljeće je najbolje vrijeme za sadnju na studen otpornih vrtnih krizantema. Biljke posađene u proljeće imaju veće izglede za uspješno prezimljavanje u hladnim područjima.

Što s proljetnim krizantemama?

U proljeće će neki trgovački lanci ponuditi rascvale krizanteme u loncima, no riječ je o biljkama koje su prošle kontrolirani režim svjetla i mraka kako bi “pomislile” da je jesen pa su tako prevarene procvjetale. Posadite ih u vrt, a nakon što cvjetovi uvenu, povratno orežite biljke na otprilike jednu trećinu ili polovinu visine. Tako ćete dobiti snažnu, kompaktnu biljku koja će ponovno cvjetati u jesen.

Razmnožavanje reznicama

Reznice krizantema mogu se uzeti u rano proljeće pa sve do ranog ljeta s već ukorijenjenih i zrelih biljaka koje rastu u vrtu. To je jeftin način razmnožavanja i razmjene biljaka s prijateljima ili kolekcionarima.

Uzmite reznice kada su novi izboji dugi od 8 do 13 centimetara. Odrežite reznice dužine od 5 do 7 centimetara čistim i vrlo oštrim nožem. S donje polovice reznice uklonite lišće i ubaciti ih u plitku posudu ili lonac s vlažnim perlitom na način da budu umetnute u perlit do najdonjih listova.

Perlit je mineral vulkanskog porijekla, lagan je, inertan i vrlo porozan te ga po priuštivim cijenama nude gotovo svi vrtni centri. Mala pakiranja od tri litre perlita mogu se nabaviti već za dva eura, dok su veća pakiranja znatno jeftinija po litri ovog minerala. Možete koristiti i sredstvo za poticanje rasta korijena kako biste ubrzali cijeli proces, ali korijenje će se formirati i bez njega.

Držite perlit stalno vlažnim. Reznice krizantema će razviti korijenje u roku od 3 do 4 tjedna. Kad korijeni dosegnu duljinu od tri do četiri centimetra, posadite svaku reznicu zasebno u mali lončić ili izravno u vrt. Pincirajte svaka dva do tri tjedna do kasnog lipnja kako biste dobili kompaktnije biljke.

Što sa starim grmovima?

Krizanteme se u dobrim uvjetima poprilično šire. Stari grmovi će početi odumirati u sredini dok će se širiti na rubovima. Dijeljenje busenova krizantema svake tri ili četiri godine potiče zdrav rast, uredan izgled biljaka i kontinuirano cvjetanje.

Kako podijeliti grm krizanteme?

Kad se pojave novi izboji u proljeće, iskopajte cijeli grm i podijelite ga oštrom lopatom ili nožem – kao da režete tortu. Nakon toga izrežite i odbacite špicu “porcije” koja zapravo predstavlja staro središte busena i posadite ostatak “porcije” na istu dubinu na kojoj su prije rasle. Obavezno zalijte. Više o dijeljenju trajnica pročitajte na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.