Prati nas

Vijesti

Iz naroda

Neki 13. mirovinu vide kao trik bez pokrića, drugi bi s njom odvrnuli radijator

Rijetke su teme koje izazivaju toliko zanimanje najšireg kruga naših čitatelja, kao kad je riječ o najnovijim vijestima da bi mogli dobiti 13. mirovinu. Neki joj se vesele, neki nam pišu i da bi ih doslovno spasila od smrzavanja i gladi. Drugi je pak ne žele dok god im se ne riješe zaostaci i na prihvatljivu razinu povise redovne mjesečne mirovine.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

Umirovljenica Ankica misli da je 13. mirovina predizborni trik. “To vam je sve obećanje pred izbore. Prvo treba regulirati mirovine na mjesečnoj razini, da ljudi mogu živjeti život dostojan čovjeka.
Trinaestu mirovinu daju zemlje koje su svojim umirovljenicima omogućile pristojan prosjek za cijelu godinu, pa ta trinaesta mirovina dođe kao nagrada, a ne krpanje rupa”, mišljenja je.

Gospodin
Ante jedan je od onih umirovljenike koji se se 13. mirovini pretjerano i ishitreno ne veseli. ”Znam da 13. mirovina ne ovisi o mojoj želji nego od odluci Vlade. No, ipak želim reći da bi meni bilo draže da dobijem penziju koju sam zaslužio, bez penalizacije kojom sam kažnjen jer sam otišao u prijevremenu. Kako stvari stoje prijevremene bi se trebale zvati doživotne umanjene penzije. Bilo bi pošteno da prvo isprave ovu nepravdu, a onda razmišljaju o 13. mirovini”, poručuje vladajućima

Najprije ispravite nepravde!

Gospođa Katarina bi voljela dobiti 13. mirovinu, ali je muči nešto drugo što želi da joj se riješi prije toga. ”Mene najviše ljuti što su mi oteli majčinski dodatak, jer mi pri odlasku u mirovinu nisu dali onih šest mjeseci staža koji se od 2019. dobije po djetetu. Mnogo su žena time oštetili. Zar moja djeca, koja su stvarala ovu državu, nisu vrijedna koliko i djeca drugih žena, ili ja nisam vrijedna kao majka?”, piše nam.

Potom je naglasila da joj se majčinski dodatak čini kao muljaža, jer kad je pitala za svoje pravo, rečeno joj je da se mora zaposliti na godinu dana pa će joj onda upisati dodatni staž. ”Ja sam rođena 1952. i do svoje 72. godine imala sam jedan infarkt, pet ugradnji stentova, imam astmu, bolesnu štitnjaču i još koješta – kako bih ja mogla ići ponovo raditi? A taj dodatak na mojih četvero djece, značio bi mi  veću mirovinu i mirniju dušu”, napisala je umirovljenica Katarina.


13. mirovina za goli opstanak

Dinka iz Kutine voljela bi da joj se 13. mirovina isplati čim prije jer su suprug, sin i ona teško bolesni i gladni, bez vode i drva za ogrjev. ”Suprug je hrvatski branitelj, a sin nam je teško bolestan. Ja brinem za nas sve da nekako preživimo u ovim uvjetima, bez ičega. Zato nam je 13. mirovina potrebna što prije”, piše nam.

Zatim nam jedna anonimna umirovljenica piše da bi ”jedino ispravno bilo da svi umirovljenici dobiju 13. mirovinu po istom modelu obračuna, tako da nitko ne bi imao razloga za prigovor i nezadovoljstvo”.

‘Molim naprije zaostatke!’

Naša čitateljica Jeranka se pita o kakvoj to 13. mirovini umirovljenici pričaju, kad njoj nisu isplaćeni još ni zaostaci. ”Oni koji vode pregovore u ime nas, najprije neka pitaju kad ću dobiti zaostatke dijela obiteljske mirovine koje mi HZZO još od siječnja nije isplatio. Tko su ti pregovarači i znaju li oni da su nam dužni zaostatke, ili svi prave budale od nas?!”, napisala je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.