Prati nas

Zdravlje

Designer $hit

Neobičan lijek: Život mu je spasio majčin feces, doživio je neobične nuspojave

Dijagnosticiran mu je ulcerozni kolitis 2006. godine u dobi od 18 godina, a zatim se razvila Crohnova bolest. Hospitaliziran je u trenutku kada je na toalet odlazio četrdeset puta dnevno, a život mu se pretvorio u pakao.

Objavljeno

|

scr: Youtube

Čovjek koji je bio hospitaliziran zbog iscrpljujuće Crohnove bolesti pronašao je olakšanje nakon što je u vlastiti rektum transplantirao majčin izmet (feces) – ali je bio iznenađen njezinim simptomima menopauze. Ovaj neobičan slučaj zabilježila je redateljica Saffron Cassaday u svom dokumentarcu Designer $hit.

Charlie Curtis iz Toronta u Kanadi, muškarac u srednjim tridesetima, odlučio se na ovaj zahvat u kućnoj radinosti, iako se radi o terapiji koja se prakticira u medicinskim ustanovama i poznata je kao transplantacija fekalne mikrobiote. Naime, u Kanadi je ova vrsta transplantacije odobrena samo u slučaju zaraze bakterijom Clostridium difficile, javlja Business Insider. Ljudsku mikrobiotu čine svi mikroorganizmi (bakterije, gljive, virusi) koji žive u i na ljudskom tijelu.

Zašto se izvodi transplantacija fecesa?

Zahvat obično prakticira liječnik koji uzima izmet od zdravog donora i miješa ga s fiziološkom otopinom. Smjesa se potom ubacuje u gastrointestinalni trakt primatelja kroz klistir ili se uzima putem oralnih kapsula. Primateljeva crijeva prihvaćaju korisne bakterije iz doniranog izmeta nakon čega se razvija zdrava mikrobiota neophodna za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Ova metoda posebno je korisna kada je primateljeva mikrobiota uništena jakim antibiotskim terapijama ili nekim drugim lijekovima.

Charlieju Curtisu dijagnosticiran je ulcerozni kolitis 2006. godine u dobi od 18 godina, a zatim se razvila Crohnova bolest, objavio je BBC News 2014. Crohnova bolest je upala probavnog trakta, pri čemu su neki dijelovi ostali zdravi, dok je ulcerozni kolitis upala ograničena na debelo crijevo.

Simptomi Crohnove bolesti mogu se pojaviti i nestati ovisno o tome je li stanje “aktivno”, a mogu uključivati groznicu, proljev, umor, bolove i grčeve u želucu, krvavu stolicu, ranice u ustima, slab apetit, gubitak težine i bol ili iscjedak u blizini i oko anusa. Ne postoji lijek za ovu bolest, ali tretmani mogu uključivati lijekove, promjene u prehrani i operaciju.

Iako je Charlie Curtis bio na terapiji, simptomi bolesti su mu se toliko pogoršali da je bio hospitaliziran, dok je na toalet odlazio četrdeset puta dnevno, rekla je njegova majka Sky Curtis za dokumentarac. Očajnički želeći pomoći sinu, Sky je kontaktirala Thomasa Borodyja, direktora Centra za probavne bolesti u Sydneyu, pionira transplantacije fekalne mikrobiote. On je predložio da svoju zdravu stolicu daruje sinu.

Sve je počelo na Božić

Nakon što su testirali stolicu na bolesti, majka i sin su počeli tretmane transplantacije 2008. godine na Božić. Radili su ih svaki dan mjesec dana, zatim svaka dva dana mjesec dana, zatim svaki treći dan mjesec dana. “Kad smo prešli na jednom mjesečno, radili smo jednom mjesečno tri i pol godine sa svježim izmetom”, rekla je Sky Curtis. “Ne mislim da je to odurno. Uzmeš drek, staviš ga u blender, ušpricaš u sebe i ozdraviš”, kazala je.

“Kad sam radio zahvat,” rekao je Charlie, “osjetio bih trnce u sebi. Osjećao sam se zdravo, činilo se kao da djeluje.” Charlie je bez simptoma bolesti od 2019. godine. Ipak, doživio je neke neočekivane nuspojave od transplantacije: znojenje, valunge i promjene raspoloženja, slično onome što je u isto vrijeme proživljavala njegova majka u menopauzi.

Neočekivane pojave

Donirana stolica “prenosi visoke razine hormona”, rekao je dr. Borody, pa je moguće da je Charlie imao iste simptome kao i njegova majka jer je apsorbirao hormone iz njezine stolice, iako to nije dokazano.

Ovo nije prvi put da transplantacija fekalne mikrobiote izaziva šire promjene kod primatelja. Naime, neke studije su sugerirale da transplantacija može poboljšati simptome Parkinsonove bolesti kao što je poremećaj spavanja. Bilo je čak nekoliko slučajeva alopecije kojima je nakon tretmana ponovno narasla kosa.

Međutim, još nema dovoljno istraživanja koja bi čvrsto poduprla ova zapažanja koja su ipak u sferi anegdotalnog. Izvođenje transplantacije fekalne mikrobiote u kućnoj radinosti uvijek predstavlja rizik zbog mogućnosti prijenosa raznih bolesti i parazita, stoga je liječnici ne preporučuju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.