Prati nas

Vijesti

Alternativni fond

Oporba protiv mirovinske reforme: Nemoralno, rizično, manipulatorski

Orešković je poručila Silvanu Hrelji da od njega očekuje da neće dignuti ruku za te zakone jer, smatra, u njima ništa dobro ne stoji.

Objavljeno

|

Vladin plan uvođenja alternativnog mirovinskog fonda izazvao je oporbu uoči saborske rasprave. Kritike dolaze iz različitih stranaka, ističući rizike i nepotrebnu liberalizaciju. Damir Bajs upozorava na rizične investicije, dok Katarina Peović vidi privatizaciju mirovinskog sustava. Dalija Orešković osuđuje "manipulatorsko posezanje" u štednju umirovljenika, ističući nemoralnost i nedostatak svjetskog presedana.
Marin Piletić, ministar mirovinskog sustava

U nizu stanki prije početka objedinjene saborske rasprave o paketu izmjena zakona o sustavu mirovinskog osiguranja, oporba je višestruko istaknula da nije zadovoljna Vladinim namjerom uvođenja takozvanog alternativnog mirovinskog fonda. Riječ je o obaveznom fondu kojim bi upravljala država i u kojem bi trebao završiti svaki dvadeseti euro mirovinske štednje radnika.

Damir Bajs (Klub Fokus i Reformisti) smatra da se predlaže fond riskantnog kapitala zbog ulaganja u obveznice koje nisu sigurne. Smatra da nema nikakve potrebe da riskantni investicijski fondovi s državnim jamstvom budu dio mirovinske reforme.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF) upozorava na daljnju liberalizaciju mirovinskog sustava. Osim toga, tako se, smatra Peović, individualizira odgovornost za “bijedne i nikakve mirovine koje će imati umirovljenici i nakon te reforme”. Naglasila je kako “niti jedna zapadna zemlja nije napravila privatizaciju mirovinskog sustava koju smo mi napravili.”

“Sada vidimo uz koga vlada stoji. Vlada ne stoji uz umirovljenike, ona stoji uz nekretninski biznis koji spašava ovim reformama, spašava banke i spašava korporacije dok umirovljenike baca u još veće siromaštvo”, poručila je.

Dalija Orešković (Klub Centra, GLAS-a i SSiP-a) zabrinuta je zbog namjere ugrožavanja mirovinske sigurnosti: “Ovakvo manipulatorsko posezanje za individualnom kapitaliziranom štednjom iz obaveznog sustava mirovinskog osiguranja u rizični alternativni fond, koji još niti ne postoji, ne postoji nigdje u svijetu. Bezobrazno, nemoralno posezanje u džepove umirovljenika.”

Orešković je poručila Silvanu Hrelji da od njega očekuje da neće dignuti ruku za te zakone jer, smatra, u njima ništa dobro ne stoji. Hrelja joj je poručio da se on ne miješa u njezino viđenje politike podsjetivši kako je odluku o mirovinskoj reformi 1999. donio Hrvatski sabor uz suglasnost svih socijalnih partnera. “To pokušajte poštivati”, poručio je saborski zastupnik koji se jučer obrušio na napore umirovljeničkih udruga navodeći da će njihovi nerealni zahtjevi ugroziti psihičko zdravlje umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.