Prati nas

Vijesti

Sramota

Poniženi i osiromašeni: Baka i djed iz Like plaćaju alimentaciju za unuke

Odredba prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece, zapravo je model uvezen iz Sjedinjenih Američkih Država. Već devet godina Sindikat umirovljenika pokušava ga promijeniti.

Objavljeno

|

U ovom tužnom slučaju, djed i baka iz Like plaćaju alimentaciju umjesto sina za svoje unuke, što ih dovodi na rub siromaštva. Sindikat umirovljenika traži ukidanje ove odredbe i prenošenje potraživanja na državni fond.
ilustracija: S. Bura/mj

Zakonski propisi, smišljeni da pomognu, katkad mogu donijeti upravo suprotno. Umirovljeni bračni par iz Like tako već tri i pol godine, umjesto sina, plaća alimentaciju za svoje četvero unučadi, nakon što ih je tužila snaha. Naime, kada jedan partner, obično otac, ne plaća alimentaciju, prva sljedeća instancija su djedovi i bake, piše HRT.

Baka i djed tražili su od novinarske ekipe HRT-a da im prilikom snimanja prikriju identitet jer ih je sram okoline i svih koji ih znaju. Njihov je sin nakon rastave i složenog spleta okolnosti ostao bez primanja, a teret je pao na baku i djeda.

“Suprug i ja plaćali smo 7.000 kuna od naših 9.000 kuna mirovine ili 75 posto naših mirovina po ovršnom zakonu. Do sada smo uplatili oko 20.000 eura”, kazala je baka Marija. Spali su na granicu siromaštva i živjeli od 300 eura mjesečno. “Centar za socijalnu skrb Korenica u nadzoru je utvrdio da nemamo dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba i odredio jednokratnu naknadu od 3.500 kuna u tri rate”, dodala je baka Marija.

Odredba prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece, zapravo je model uvezen iz Sjedinjenih Američkih Država. Već devet godina Sindikat umirovljenika pokušava ga promijeniti.

Jasna A. Petrović (scr: HRT)

“Time se zapravo emotivno ucjenjuje potomka, dakle oca djece, pa će on, da ne bi njegovi tata i mama plaćali i završili u siromaštvu, on će onda početi plaćati. To je suludo, to nijedna zemlja u Europi ne radi”, izjavila je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika. 

No takvih slučajeva nije malo, javlja HRT. “Radi se o 114 sudskih odluka u razdoblju od 2015. do 2021. godine prema kojima je bakama, odnosno djedovima određena obveza uzdržavanja za unučad”, izvijestilo je Ministarstvo obitelji i socijalne politike.

Sindikat predlaže da se ta odredba ukine i potraživanja prebace izravno na državni alimentacijski fond koji će djelovati brzo. “Onda oni imaju sredstva prisile. Mogu ga staviti u zatvor, mogu ga tužiti na bilo koji način, mogu mu ovršiti kuću, neku drugu imovinu, istražiti gdje je taj novac, ako ga prikriva – ima i toga. Prema tome, mogućnosti su na strani države i njenog aparata”, napominje Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Alimentaciju plaćaju, unuke ne vide

Teret bi se skinuo s leđa umirovljenika koji su zbog malih primanja i sami ugrožena skupina. No par iz Like više od novca – muči tuga. “Tri i pol godine mi unuke nismo vidjeli. Ta djeca žude za nama i mi za njima. Mi ćemo otići, nas dvoje, za dan, za mjesec, za godinu. Djeca ostaju, na njima ostaju vječite traume”, izjavila je baka Marija.

Baka Marija i njezin muž i dalje svaki mjesec plaćaju 400 eura alimentacije, u nadi da će novi zakon koji će u proceduru ući iduće godine – donijeti olakšanje njima i mnogima poput njih. Nadležno ministarstvo odgovara samo da će ukidanje odredbe razmotriti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.