Prati nas

Vijesti

Umirovljeničke menze

Ručak za tri eura? Cijena obroka ovisit će o visini primanja

U takvim umirovljeničkim menzama, izvijestio je ranije HSU, zapošljavali bi se umirovljeni ugostiteljski radnici pa bi korist bila višestruka. Najavljeno je i kako bi prvi restoran, u suradnji sa Studentskim centrom iz Zagreba, svoja vrata trebao otvoriti već iduće godine.

Objavljeno

|

Kako će izgledati menze za umirovljenike i gdje će se otvoriti?
ilustracija: S. Bura/mj

Već smo ranije opširno pisali o projektu umirovljeničkih restorana, a koje zagovara Hrvatska stranka umirovljenika (HSU). Naime, riječ je o sustavu društvene prehrane namijenjene starijim osobama koji već postoji u nekim državama, a zadatak mu je višestruk budući da bi se obroci prodavali po ekonomskoj cijeni, bili bi nutritivno prilagođeni starijim osobama, a restorani bi bili i mjesto socijalizacije umirovljenika.

Nove detalje o projektu za Večernji list iznio je Domagoj Sivirić iz HSU, a koji navodi da je Zagreb polazišna točka iz koje bi se restorani širili u ostatak Hrvatske.

“Metropola se logično nametnula kao polazišna točka, s obzirom na to da je ovdje najviše domova za starije, kao i jaka studentska infrastruktura, s kojima bi se moglo povezati osnivanje restorana”, objašnjava Sivirić za Večernji pa dodaje kako bi se upravo u sklopu domskih umirovljeničkih ili studentskih kuhinja mogli pripremati obroci za starije Zagrepčane koji žive samostalno. A dijelili bi se, dodaje, u nekom od praznih gradskih prostora za koje se uskoro očekuje i raspisivanje natječaja.

“Mjesto podjele obroka ne bi funkcioniralo kao pučka kuhinja. Oni, dakle, nisu besplatni, već bi sve bilo prema principu subvencija, kao u studentskim menzama. Radili smo preliminarne izračune i iznos bi bio između dva i tri eura za dnevni jelovnik prilagođen starijim osobama. Subvencija bi ovisila o mjesečnim primanjima korisnika, dakle, najveći popust imali bi oni najugroženiji”, objašnjava Sivirić.

Za početak bi se, domeće, pripremalo do 300 obroka dnevno na jednoj lokaciji, a kasnije bi se ta kvota mogla i povećati. S obzirom na to da se u menzi zagrebačkog Studentskog centra (SC) dnevno spremi i po 20 tisuća obroka, smatra da im koja stotina više ne bi puno značila, a time bi se, kaže, i uštedjelo jer ne bi bilo potrebno uspostaviti zasebnu kuhinju za ovaj projekt.

Da bi cijela priča profunkcionirala, napominje, treba dogovoriti suradnju s Gradom, kako bi osigurao adekvatan prostor za podjelu, preferabilno u prizemlju kako bi mogao biti prilagođen i slabije pokretnima te s resornim Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi omogućilo subvenciju obroka. A to su, uz SC, adrese na koje će u sljedećih nekoliko mjeseci dostavljati prijedloge te, nada se Sivirić, uspostaviti suradnju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.