Prati nas

Mozaik

Imovina

Stara majka ‘nije pri sebi’, a potpisala je ugovor o uzdržavanju. Što učiniti?

Nerijetko se braća i sestre iznenade kad posve slučajno otkriju da je jedno od njih s roditeljima potpisalo ugovor o uzdržavanju i tako si osiguralo nasljeđivanje čitave imovine. Situacija postaje gora kad je uzdržavani roditelj u takvom stanju da ne zna što je potpisao.

Objavljeno

|

Majka je prije 10 godina sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju s bratom putem odvjetnika, ali mi ostali nismo bili informirani o tome. Nedavno smo otkrili ugovor kad je majka otišla u dom. Budući da je dementna, ne sjeća se ugovora, a mi sumnjamo da nije razumjela što potpisuje. Želimo poništiti ugovor, iako brat tvrdi suprotno. Kako postupiti?
ilustracija: S. Bura/mj

“Majka je prije 10 godina sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju s bratom. Mi ostali nismo to znali i tek smo nedavno pronašli ugovor kad je majka otišla u dom koji si sama plaća. Majka je dementna već dugi niz godina i sada je potpuno izgubljena.”

Početak je to pisma koje je D.C. iz Vrbovca poslala Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske. Nadalje, u pismu piše da je majka ugovor sklopila putem odvjetnika punomoćnika.

“Svi mislimo da nije niti znala što potpisuje i kakvu punomoć daje. Ona nam ne može ništa objasniti o tome i ne sjeća se punomoći niti ugovora. Ugovor je vrlo općenit i ne vidimo da postoji neka korist za mamu, a ona daje svu svoju imovinu bratu. Mi ostala djeca željeli bi poništiti taj ugovor iako brat tvrdi da je majka to željela i razumjela. Što možemo učiniti?” pita nezadovoljna D.C.

“S obzirom na protek vremena od sklapanja ugovora do danas, imate mogućnost pokretanja parnice za ništetnost ugovora ukoliko imate čvrste dokaze da je majka bila nesposobna za rasuđivanje dok je potpisivala punomoć i sklapala ugovor”, odgovaraju iz Pravnog savjetovališta SUH-a dodajući da je za to nužna medicinska dokumentacija o stanju majke i svi ostali dokazi i svjedoci da ona nije znala što potpisuje.

Specijalna punomoć

“Također treba utvrditi sadržaj punomoći jer u njoj moraju biti navedena ovlaštenja i okvir za sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju i to bi trebala biti tzv. ‘specijalna punomoć’. Protek vremena i činjenica da majka nije osoba lišena poslovne sposobnosti ne idu vam u prilog. Radi se o teškom i zasigurno dugotrajnom parničnom postupku i svakako trebate pomoć kvalificiranog odvjetnika.”

“Bez obzira na mogući parnični postupak savjetujemo vam da kod nadležnog centra za socijalni rad pokrenete postupak u pogledu lišenja poslovne sposobnosti za vašu majku, sve u svrhu njezine zaštite. Također treba utvrditi da li se ugovor izvršava u pogledu prava Vaše majke, kakva god ona bila, a ako majka nije dobila nikakvo uzdržavanje tim ugovorom, to je još jedan razlog da se ugovor preispita. U konačnici da se vidi da li se možda radi i o kaznenom djelu prijevare na štetu starije i nemoćne osobe umanjene sposobnosti za rasuđivanje”, zaključuju pravnici SUH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.