Prati nas

Mozaik

Vrijeme odluke

Težak izbor: Plastična ili prirodna jelka, što je bolje?

Odabrati jednu plastičnu jelku umjesto osam sječenih stabalaca može biti ekološki isplativije. No, što je s onima koji biraju žive jelke s korijenom? Konačan odabir ovisi o stilu i osobnim uvjerenjima.

Objavljeno

|

Je li plastična jelka bolja od prirodne?
foto: Daniel Poggioli

Pravo ili plastično, prirodno ili umjetno, rasprava je koja traje otkad su praktične plastične jelke zasjele na police trgovina robe široke potrošnje. Prema podacima agencije Nielsen, a koje je objavio portal LiveScience, samo su Amerikanci prošle godine kupili 27,4 milijuna pravih i 18,6 umjetnih božićnih jelki.

Za obje kupovine postoje valjani razlozi. Proizvođači jelki poručuju da njihova sječa nije neekološka, jer radi se o biljci koja je uzgojena za rez, baš poput buketa ruža koje ste kupili na tržnici. Te su biljke obnovljive i moguće ih je reciklirati. U velikim gradovima se, nakon upotrebe, organizirano prikupljaju i odvoze na kompostišta gdje postaju vrijedno gnojivo. No to ne znači da je njihova proizvodnja prirodno bezgrješna, jer je i te biljke potrebno gnojiti i štititi od štetnika, a njihov uzgoj predstavlja neprirodnu monokulturu.

S druge strane, drvca od umjetnih masa možete koristiti iz godine u godinu. Koliko će vam planeta zbog toga biti zahvalna, ovisi upravo o broju tih godina korištenja. Prema istraživanju koje su 2009. godine napravili u montrealskom Ellipsosu, konzultantskoj kući za održivi razvoj, utjecaj na okoliš obje vrste može se mjeriti u četiri kategorije: ljudsko zdravlje, kvaliteta ekosustava, klimatske promjene i iscrpljivanje resursa.

Utvrdili su da je prirodno drvce bolja opcije za ekološki osviještene potrošače u pogledu klimatskih promjena i iscrpljivanja resursa. No ipak, plastično drvce postaje bolji odabir u pogledu klimatskih promjena, ako se koristi 20 godina.

Slično je istraživanje proveo i PE International pa je zaključio da je okolišno prihvatljivije plastično drvce, ako se koristi 8 i više godina. Ili, drugim riječima, bolje je kupiti jednu plastičnu, umjesto 8 rezanih božićnih jelki.

I tu će nas zaskočiti oni koji svake godine kupuju jelku s korijenom. Oni obično tvrde da su ekološki najosvješteniji, jer će jelku u proljeće posaditi pred kućom ili, na “veselje” gradskih vlasti i pejzažnih arhitekata, u parku ili pred stambenom zgradom. No što je s ogromnim loncima u kojima takve jelke kupuju? Nisu li oni upravo od plastike?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.