Prati nas

Povjerljivo

Nesretne okolnosti

Umirovljenica Dušanka: ‘U mirovini sam se razboljela zbog nepravde’

Donosimo svjedočenja dvoje ljudi koji su bili tik pred mirovinom za puni staž, a nesretne su ih okolnosti gurnule u prijevremenu. Tako nam gospodin Domagoj piše da ima preko 70 godina i još uvijek radi, jer je na to prisiljen zbog male i penalizirane mirovine, pune manje, smatra, od one za koju se tijekom radnog vijeka mukotrpno borio. I gospođa Dušanka nam je otkrila da je bila u sličnoj situaciji jer joj je za punu mirovinu nedostajalo svega 16 mjeseci staža.

Objavljeno

|

Gospođa Dušanka svjedoči o nepravdi prema starijim radnicima u Hrvatskoj, gdje su manje kvalificirani radnici imali prednost. Njezina mirovina od 480 eura za 39 godina rada ilustrira duboke društvene probleme.
ilustracija: S. Bura/mj

Kad je odlučio otići u mirovinu, gospodin Domagoj je imao blizu četrdeset godina radnog staža, koliko bi u tom trenutku iznosio puni staž. “Zadnje dvije godine prije mirovine dočekao sam na burzi, i baš kad sam konačno pošao u mirovinu, rečeno mi je da je po novom puni staž 41 godinu i da sam ja zapravo u prijevremenoj.”

“Moja generacija je isplanirala odlazak u penziju da bi ova vlast u zadnji čas samo dodala još jednu godinu! Užas!”, opisuje nam svoju nezahvalnu situaciju naš čitatelj koji između redaka ne krije kakav je šok doživio s izračunom, jer mu je mirovina zbog nekoliko mjeseci razlike doživotno penalizirana.

O tome kaže: “Nedostajalo mi je još samo 10 mjeseci rada i onda ne bih morao primati prijevremenu. A budući da sam bio u Domovinskom ratu, dobio sam izračun i za braniteljsku mirovinu. Mogao sam birati koju ću uzeti. Nećete vjerovati, ali braniteljsku bi dobio istu kao i ovu iz rada, ali mi ne bi bio potreban toliki staž”, objašnjava nam.

Danas, kaže, još uvijek radi uz prijavu na četiri sata i priznaje da je, otkad je u mirovini, radio sve i svašta ne bi li si poboljšao standard. “Žao mi je, jer da sam bio par godina stariji, mogao sam se umiroviti i po izračunu 10 najboljih godina! Svi moji stariji kolege imaju 300 ili 400 eura veću mirovinu od mene, iako su imali manju plaću. Recite vi meni, kakva je to država!?” žali se gospodin Domagoj.

Dušanka: Otkaz 16 mjeseci prije pune mirovine

Gospođa Dušanka nam piše da je imala sličan slučaj. “Mene i još četiri najstarije kolegice na šalteru su prije četiri godine ponizili bez milosti. Imala sam 39 godina i 8 mjeseci radnog staža, a moja mirovina je danas svega 480 eura, jer mi je nedostajalo 16 mjeseci do pune mirovine. U to vrijeme nije se moglo samo tako naći posao ako ste bili u poznijim godinama. Od zdrave je osobe ova nepravda napravila bolesnika koji se od stresa liječi i danas”, povjerila nam je.

Strašno joj je bilo jer je gledala kako na njihova radna mjesta sjedaju podobniji, iako manje kvalificirani djelatnici. “A nama nisu dopustili da ostanemo još to malo kako je trebalo da dočekamo svoju normalnu, pristojnu i zasluženu mirovinu. Tako se to radi u Hrvatskoj”, piše nam povrijeđena gospođa Dušanka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.