Prati nas

Vijesti

Kraj lošeg zakona

Veliki uspjeh Sindikata umirovljenika: Bake i djedovi neće plaćati alimentaciju

Gospođa Opačić ide u povijest sa svojim američkim zakonom, poručuje Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a.

Objavljeno

|

Bake i djedovi, alimentacija
Jasna Petrović (foto: Sandro Bura)

Na današnjem sastanku predstavnika Sindikata umirovljenika Hrvatske, Matice umirovljenika Hrvatske i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoreno je ukidanje prakse prema kojoj bake i djedovi moraju plaćati alimentaciju unucima u slučajevima kada to ne čini roditelj djeteta.

“Ministar Marin Piletić dao nam je ranije ruku da će podržati ovaj prijedlog, a danas smo dogovarali detalje”, kazala nam je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Kako doznajemo, vladajući neće mijenjati Obiteljski zakon, budući da je to poprilično osjetljiva materija za predizbornu godinu. Podsjetimo, ovu je obvezu za djedove i bake za ministarskog mandata uvela Milanka Opačić. Umjesto toga, mijenjat će se Zakon o privremenom uzdržavanju na način da će se iz njega ukloniti sve mogućnosti provedbe alimentacije koju plaćaju djedovi i bake. “Danas su to prihvatili, zadovoljni smo”, kazala nam je Petrović.

Doznajemo da bi Sindikat mogao uložiti još nekoliko primjedbi kada zakon bude u e-savjetovanju. “Ali ovo konačno skida svaku obvezu s djedova i baka da plaćaju alimentaciju. Zakon bi trebao biti u primjeni najkasnije od 1. siječnja iduće godine”, kaže Petrović.

Prema službenim informacijama trenutno ima 114 presuda prema kojima djedovi i bake plaćaju uzdržavanje unucima, no u Sindikatu tvrde da je takvih slučajeva puno više, čak nekoliko stotina. Naime, mnogi djedovi i bake pod pritiskom sami odluče umjesto svojih sinova plaćati alimentaciju. “Gospođa Opačić ide u povijest sa svojim američkim zakonom”, poručuje zaključno Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.