Prati nas

Povjerljivo

Polemike

13. mirovina: ‘Napokon se netko sjetio i nas s većim mirovinama i stažem’

Nekome će biti sasvim po volji, a nekome baš i ne, no sve je izvjesnije da će 13. mirovina biti isplaćivana u obliku trajnog dodatka na mirovine koji bi bio vezan uz godine mirovinskog staža, a ne uz visinu mirovine pojedinog umirovljenika. Među čitateljima koji su se u pismima osvrnuli na tu temu ima i invalida koji vape za bilo kakvom pomoći, a nemaju puni staž jer nisu mogli raditi.

Objavljeno

|

Umirovljenica s punim stažem oduševljena je što se netko konačno sjetio i onih koji su cijeli život radili i uplaćivali doprinose.
ilustracija: S. Bura/mj

Tko ima duži staž i nagrada u obliku 13. mirovine trebala bi mu biti izdašnija. Name, vladino savjetodavno tijelo, Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, poslalo je prema Banskim dvorima model prema kojem bi se 13. mirovina (regresnica ili božićnica) jednostavno računala tako da se broj godina staža pomnoži s dogovorenim koeficijentom u eurima. Pri tomu bi se vrijednost tog koeficijenta mijenjala naviše iz godine u godinu. No, bolesni, poglavito invalidi, imaju najmanje staža i najmanje mirovine, ali i najveće troškove te se boje se da će pri izračunu 13. mirovine biti potpuno zanemareno njihovo zdravstveno stanje.

Gospodin Goran piše nam da je u mirovini koja mu iznosi 223 eura. “I supruga je u mirovini i čeka transplantaciju srca. Naravno da ne može više raditi. I ja sam već četiri puta operirao lumbalne i vratne kralješke. Bio sam na procjeni i nisu mi odobrili invalidnost, a jedva mogu hodati 50 metara. Što se tiče 13. mirovine po stažu, moju pošaljite Vladi, nek’ si podijele tih pet eura, meni neće ništa pomoći”, napisao je ovaj razočaran umirovljenik.

Gordana: Invalidi nisu sami izabrali rano se umiroviti

I gospođa Gordana smatra da je izračun 13. godine po godinama staža nepravedan prema invalidima. “Jesmo li mi odlučivali hoćemo li biti bolesni? Mi nismo mogli raditi do starosne mirovine! To automatski smanjuje našu 13. mirovinu, ili kako god se zvala. Zakinuti smo u svakom pogledu i osuđeni na glad i preranu smrt”, napisala nam je.

Oglas

Mira: Povećajte penzije za 50 i 25 eura

Gospođa Mira povjerava nam da je njezin suprug za dvadeset godina staža ima mirovinu 250 eura. “Voljela bih da svima s tako malom mirovinama podignu za 50 eura i da to onda bude svaki mjesec, umjesto 13. mirovine. Oni koji imaju preko 700 eura i više, neka dobiju simboličnih 25 eura i svi zadovoljni”, mišljenja je koje bi moglo razjariti mnoge koji su odradili preko 45 godina staža.

Anđa: Napokon se nagrađuje one s više staža!

“Znači, mi koji s mirovinom tek malo prelazimo 700 eura, do sada nikad nismo dobili nikakav dodatak. Nismo saborski zastupnici. Do sada se ljudima davalo do znanja – manje rada, veća nagrada. Je li moglo nepravednije? Zato neka se nitko ne buni što se konačno netko sjetio ispraviti tu nepravdu i 13. mirovinom najviše nagraditi one s najviše staža”, piše gospođa Anđa.

Maja: Svima još jedna cijela penzija!

Gospođa Maja piše nam da 13. mirovina za nju podrazumijeva da se svakom umirovljeniku isplati još jedan iznos jednak visini redovne mjesečne mirovine. “Sve ostale isplate se ne bi mogle ni trebale zvati 13. mirovina. To bi mogle biti Božićnica, Uskrsnica ili regres, ali to se ne može zvati 13. mirovina”, smatra ona.

Potom je izrazila ljutnju što je ona nekad bila solidarna, kad je državi trebalo, a sada joj se solidarnost ne vraća. “Eh, da mi je sada novac od svih doprinosa koje sam izdvojila za odmarališta, ceste, uvođenje telefona, bolnicu u Blatu! Generalno se slažem da mirovine nisu dostatne za dostojanstven život, ali i umirovljenike s mirovinama većim od 700 eura pogodila je inflacija, a kao da nije jer oni ne dobiju ništa. Ja se zbog toga osjećam iskorišteno, pregaženo i gurnuto u jarak pokraj puta. A moj glas (iz tog jarka) bi bilo zgodno dobiti!” promišlja umirovljenica Maja.

Stipe: 13. mirovinu nazovimo izbornica

Gospodin Stipe nam piše da je u mirovinu otišao 2010. godine, kad je napunio 62 godine života i ostvario 42 godine radnog staža. “To se tada smatralo prijevremenom mirovinom. Naravno da mi je shodno tome umanjena mirovina i tako to traje do danas. Moja mirovina iznosi oko 650 eura, te mi se obračunava i porez. Zbog svega toga jako sam ogorčen, jer smatram kao prvo da mi je trebalo ukinuti status prijevremenog umirovljenika kad sam napunio 65 godina i stekao uvjete za starosnu, a drugo, treba podići iznos za oporezivanje jer se to godinama nije mijenjalo.”

“Sa svakim povećavanjem mirovine, povećava se i naplata poreza, a time se smanjuje i povećanje mirovine. Smatram da predloženi iznos za 13. mirovinu nije dobar, a pogotovo ne za umirovljenike sa malom mirovinom koji će primiti možda tek 70 – 80 eura. Također smatram da bi prvu isplatu 13. mirovine s obzirom na rok isplate trebalo nazvati izbornica”, ironično piše umirovljenik Stipe.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.