Prati nas

Mozaik

Kraj

8 naizgled bezveznih svađa koje su značile kraj braka

Sjećanje na posljednju svađu često je poput neizbrisivog pečata koji označava kraj ljubavne priče. Nije riječ o tome da ta svađa direktno uzrokuje razvod, već je ona vrhunac dugotrajnih nesuglasica i neizrečenih problema. Paradoksalno, često je riječ o sitnici, no ta sitnica postaje simbolički ključ cjelokupnog kompliciranog odnosa.

Objavljeno

|

Nema razvoda bez prethodne faze ljutnje i napetosti. Svađe se gomilaju, udaljavajući par do točke pucanja. Posljednja svađa često je oko sitnice, ali ta sitnica postaje simbol cjelokupnih problema. Svjedočanstva razvedenih osoba otkrivaju trenutke kad su odnosi dosegnuli kritičnu točku, poput svađa na terapiji, rasprava o novcu ili neusklađenosti u pogledima na život. Te svađe, iako naizgled banalne, često su bile kap koja je prelila čašu, označavajući kraj ljubavnog putovanja.
ilustracija: mj/mojevrijem

Ne postoji razvod kojem nije prethodilo duže razdoblje ljutnje i napetosti. Za većinu parova svađe se gomilaju i uskoro ste samo jednu svađu udaljeni od točke pucanja kad ćete podići rike u zrak i reći: “Ok, sad mi je dosta!”

Shelley Emling, autorica portala Huffington Post razgovarala je s nekoliko rastavljenih osoba i zamolila ih da opišu onu konačnu svađu nakon koje je sve bilo gotovo. Evo što su joj ispričali:

Svađa na terapiji

Naša posljednja svađa dogodila se tijekom bračnog savjetovanja. Danas, četiri godine kasnije, ta mi se tema čini beznačajnom. No ono što sam zapamtila je da mi se slijepa ulica u kojoj smo se našli činila potpuno nesavladivom. Kao da sam imala izvantjelesno iskustvo i odozgora promatrala kako smo oboje tvrdoglavi.

On je bio frustriran zbog mojeg strastvenog nastupa pred trećom osobom, a meni se gadila njegova nesposobnost da stvari sagleda iz mojeg kuta. Došli smo do ruba nakon kojega više nije bilo povratka jer je tijekom svađe postalo jasno da smo potpuno izgubili poštovanje jedno za drugo. Ljubavi više nije bilo, a tolerancija je visjela na koncu. Za mene, ta je svađa bila metaforička. To što smo dosegli najnižu točku upravu u uredu poznatog bračnog terapeuta je istovremeno i ironično i nevjerojatno. Nicole Lavery

Svađa o ručku

U našoj je vezi novac uvijek bio problematična tema. Ona je ostala kod kuće s djecom dok sam ja radio. Ono što nisam mogao razumjeti je kako je takav predvidljiv raspored mogao imati toliko nepredvidljivih troškova. Iz svojeg ureda u gradu, mogao sam gotovo osjetiti kako je naša kreditna kartica sa svakim danom sve opterećenija.

Puno smo se oko toga svađali. Ta se tema činila tako nezrelom, no to je ono što je okončalo naš sedmogodišnji brak. “Kako ručak za jednu osobu može biti tako skup?” pitao sam je jednoga dana. Ona mi je rekla da nije bilo samo za nju, nego je počastila i prijatelja. Kad sam je pitao o kome je riječ, ona je rekla da to nije važno. Na to sam poludio. Razgovor se brzo premetnuo u svađu i optuživanje, a na kraju je iskrsnula i tema razvoda. Ona je tad zgrabila ključeve i torbicu i izašla iz kuće.

Sljedeća četiri mjeseca bila su košmar ispunjen odvjetnicima, ročištima i neuspješnim pokušajima mirenja. Kasnije sam doznao tko je bio “prijatelj” na ručku. Djeca su mi poslije pričala o maminom dečku i proslavi njegova rođendana u njegovom omiljenom restoranu. Tad sam doznao istinu. Imao sam jedan stari račun kao dokaz. Kyle B.

Svađa o Parizu

Louvre je bio zatvoren a to je nekako, bila moja krivica. Ja sam trebala provjeriti radno vrijeme no nekako sam sve pobrkala. Muž i ja smo bili u Parizu na produženom vikendu, a kako je to njemu bio prvi posjet, imao je dug popis stvari koje želi vidjeti.

Svaki je dan izgledao kao lov na blago u nekoj misterioznoj igri u kojoj se skupljaju bodovi, a ja nisam željela biti dio te igre. Na kraju prvoga dana imala sam žuljeve na nogama. Htjela sam se opustiti kafiću, pijuckati kavu i promatrati ljude. No moj muž nije pio kavu.

Kad je shvatio da će propustiti Louvre, postao je opterećen svojim popisom. Slijedila sam ga iz jedne četvrti u drugu i pokušavala ignorirati činjenicu da nakon deset godina braka uopće ne volimo iste stvari. Nije se radilo o svađama već o osjećaju da zapravo više nema “nas”. A kad si u stranoj zemlji i još k tome u najromantičnijem gradu na svijetu, to je vrlo usamljen osjećaj. Tammy Letherer

Svađa o telefonu

Posljednja velika svađa u našem braku bila je o mom telefonu. Moj ga je muž uzeo i zadržao jer je smatrao da taj telefon oduzima vrijeme koje bi trebalo pripasti njemu. Bila sam bijesna. U tom je telefonu bio moj čitav život i preko njega sam komunicirala s djecom.

No iako se radilo samo o telefonu, to je predstavljalo nešto više. Nisam više mogla trpjeti da me toliko kontrolira. Ja sam obrazovana žena koja je istovremeno mnogo toga: supruga, majka, radnica, ljubavnica. Postalo mi je jasno u tom trenutku da će suprugova nesigurnost i moja nezainteresiranost u konačnici dovesti do kraja našeg 18-godišnjeg braka. To je bilo jako tužno i značilo je gubitke na različitim stranama, no kad vjenčani ljudi ne rastu zajedno, teško se kasnije ponovno povezati, ma koliko pokušavali. Cherie Morris

Svađa koju smo vodili već 50 puta prije toga

Posljednja velika svađa koju smo vodili, ista je ona koju smo imali već pedeset puta prije toga. Prošli smo kroz iste stvari kao i ranije. “Ja sam uvijek s djecom.” “Ja jedini zarađujem.” “Ti me ne poštuješ.” “Promijenio si se.” “Više nemam ništa zajedničko.” “Varaš li me?” Problem u našem braku je bio taj što nismo znali kao kvalitetno komunicirati pa smo jednostavno odustali. Nije bilo povjerenja ni poštovanja.

Naš sedmogodišnji brak, sad mi se čini, nikad nije ni imao šanse. Bilo je previše problema i premalo volje da ih se riješi. Pokušali smo ići na savjetovanje, no to je dotaklo samo vrh ledenog brijega pa smo oboje zaključili da je bolje prekinuti. Jackie Pilossoph

Svađa o našoj obitelji

Supruga i ja smo ležali u krevetu i spremali se na spavanje kad sam joj rekao da idem reći laku noć “svojim curama”. Mi smo bili pomiješana obitelj i moje su tri kćeri te noći spavale u istoj sobi.

Kad sam se vratio, žena me pitala jesam li rekao laku noć i najstarijoj kćeri s kojom se ova nije slagala, a kad sam joj rekao da jesam, izjurila je iz sobe i rekla da je završeno. No ja sam znao da je gotovo i prije toga jer više nisam mogao trpjeti kako tretira moju najstariju kćer. Znao sam da je ova epizoda posljednji kamenčić u ogromnom mozaiku neprihvatljivog ponašanja. Matt Sweetwood

Svađa o trošenju

Moja zadnja svađa s muže uopće nije bila originalna. To je jedna od onih svađa koje smo vodili mnogo puta prije toga. Radilo se o novcu. On je volio kockati, uzeo je na leasing auto kojeg si zapravo nije mogao priuštiti i previše je trošio. Ja sam drugačija, dolazim iz siromašne obitelji i moj je odnos prema novcu drugačiji.

Svatko tko je razveden zna da do razvoda ne dolazi preko noći. Također, novac je važan dio odnosa i teško je ako imate potpuno suprotan odnos prema njemu. Moj trogodišnji brak je zapravo završio šest ili 12 mjeseci prije nego sam otišla. Susie Moore

Svađa o disciplini

Tijekom naizgled divne večeri, moj muž, dvoje djece i ja sjedili smo za stolom i večerali. Djeca su bila sretna što je tata doma, a ja sam uživala gledajući ih zajedno. Naša mala kći je željela otići od stola i vrtjela se dok se nije oslobodila sa stolca. Pritom je srušila tanjur s hranom i sve se stropoštalo na pod.

Moj muž je ustao sa stola, izvikao se na dvogodišnju djevojčicu i opalio joj pljusku. Ona je briznula u plač. Ispočetka sam bila šokirana i nisam se mogla pomaknuti. Tad sam u djeliću sekunde pomislila da će je muž početi tješiti no to se nije dogodilo. U želucu mi se stvorio poznati čvor.

No da budem potpuno iskrena, nije me iznenadila njegova reakcija. Od prvog smo dana imali posve različite ideje o tome kako disciplinirati djecu. Dok sam tješila malenu, čula sam ga kako govori: “Samo naprijed, razmazi je.” Nije to bilo prvi put da je vikao na djecu, no tad sam prvi put shvatila da to nije muškarac s kojim ću provesti ostatak života. Carol Schaffer

A vi? Koja je svađa označila kraj vašeg braka?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.