Prati nas

Povjerljivo

Nepravda ih ljuti

Brankica: ‘Radila sam 50 godina, gdje su dodaci za mene?’

Marljivo su radile dobrano nakon što su ostvarile pravo na mirovinu i prema stažu i prema godinama. Danas se, pišu nam umirovljenice koje imaju preko 47 godina staža, osjećaju zakinuto i prevareno, jer zbog propisanog cenzusa prelaze limit za ostvarivanje prava na razne dodatke koje dodjeljuje država. Žele da se čuje i njihov glas.

Objavljeno

|

Brankica, umirovljenica s 50 godina staža, frustrirana je jer joj mirovina prelazi cenzus za dodatke, dok cijene rastu. Kritizira nepravedno dijeljenje dodataka te traži povećanje svih mirovina prema stažu. Zagovara jednakost s 13. mirovinom za sve i socijalnu pomoć za siromašne, inspirirana EU praksom.
ilustracija: S. Bura/mj

Naša čitateljica Brankica po godinama staža rekorderka je među umirovljenicama koje nam se svakodnevno javljaju. Piše nam da je odradila punih 50 godina, a budući da joj mirovina prelazi cenzus za ostvarivanje bilo kakvih dodataka, ona bespomoćno gleda kako cijene rastu, a njezina penzija stoji, i to je ljuti.

“Odradila sam punih 50 godina, imala sam pristojnu plaću što znači da sam za doprinose, poreze i prireze uplatila veliku svotu. Znala sam raditi i bolesna, nikad nisam koristila bolovanja, osim porodiljni dopust i koji dan bih uzela za njegu djece dok su bila mala. Od države nisam imala nikakve beneficije, nikad nisam primila dječji doplatak jer sam uvijek za malo prelazila uvjet”, napisala nam je.

“Meni Djed Mraz ne donosi ništa”

“Tako i sada u mirovini, mogu samo gledati kako Vlada dijeli razne dodatke, kao neki Djed Mraz, ali samo određenim skupinama umirovljenika. A koliko taj koji dobiva ima nekretnina, gleda li se to? Kakve su to zakonske osnove za limite? Znam puno ljudi iz svog okruženja koji su bili obrtnici i plaćali si minimalac da manje daju državi, a sad od te iste države dobivaju razne dodatke. Meni se oduzimalo cijeli život pa mi se sada mora uzimati i od mirovin”, revoltirana je.

Svima povećati mirovine

Smatram, piše nadalje, da niti jedna hrvatska vlada do sada nije bila pravedna prema umirovljenicima. “Uveli su penalizaciju, maknuli izračun mirovina prema najpovoljnijih 10 godina, mirovine ne prate rast plaća. Protiv sam toga da se samo daje samo onima s niskim mirovinama, smatram da treba povećati sve mirovine sukladno uplatama u mirovinski fond i duljini staža.”

“K tome, smatram da 13. mirovina treba biti u jednakim iznosima za sve umirovljenike, kao što su božićnice i regresi te uskrsnice jednake za sve u državnoj upravi i u pojedinim tvrtkama. A siromašnijima treba dati socijalne pomoći da mogu dostojno živjeti. Bilo bi dovoljno prepisati EU zakone i praksu i sve bi funkcioniralo”, mišljenja je gospođa Brankica.

Imam 47 godina staža i 670 eura penzije, premalo!

Umirovljenica, koja se s razlogom nazvala Pčelica, piše nam da je ostvarila 47 godina neprekidnog radnog staža, a radila je 66. godine života. “Tijekom cijelog svog dugog radnog vijeka trudila sam se napredovati. Za sve te godine mirovina utvrđena mi je mirovina od 670 eura. Nije u redu da se bune samo oni sa malim mirovinama, a zaboravljaju koliko su godina radili. Mislim da bi moja mirovina trebala biti veća tim više što, osim redovitih povećanja, ne dobivam nikakve dodatke”, smatra ova umirovljenica.

Nemam nekretnine, u penziji radim jer moram

Umirovljenica Milana otkriva nam da još uvijek radi jer joj je mirovina premala za život. “Radim jer moram, dobijem i tu neku plaću i sada nemam pravo na nikakve dodatke jer su mi primanja, eto, ‘velika’. Nepravedno je, jer znam ljude koji dodatke primaju, a uz malu mirovinu još imaju mjesečni prihod od najma nekretnine”, objašnjava naša čitateljica Milana što ju tjera na revolt.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.