Prati nas

Mozaik

Vjenčanje godine

‘Buduća svekrva mi na vjenčanje želi doći u svojoj staroj vjenčanici, što učiniti?’

Planiranje sinovljevog vjenčanja predstavlja poseban izazov za svaku majku, ali ponekad uzbuđenje može zamagliti perspektivu. Ova neobična želja postavlja pitanje o motivima i mogućim posljedicama na odnos s nevjestom.

Objavljeno

|

Vjenčanje sina je poseban trenutak, ali što kada buduća svekrva želi zablistati u vlastitoj vjenčanici? Čitajte o izazovima i emocionalnim nijansama koje donosi ova neobična želja u priči čitateljice Slatea.
ilustracija: S. Bura/mj

Ženidba sina jedan je od najvećih događaja u životu svake tradicionalne majke koja ima muško dijete. No, ponekad se u moru uzbuđenja pomalo zagubi razum pa buduće svekrve zaborave da u središtu svečanosti nisu one, već nevjeste.

Takvu je situaciju opisala čitateljica Slatea koja je za rubriku “Draga Prudence” opisala muke sa svojom budućom svekrvom. Naime, mladoženjina je majka naumila na sinovljevo vjenčanje doći, ni manje ni više nego u vjenčanici, i to onoj u kojoj je izrekla sudbonosno da njegovom ocu. Sasvim je moguće da je majka na taj način željela sinu zorno pokazati da prava ljubav traje cijeli život, no posve je sigurno da u svemu nije mislila na snahine osjećaje.

“Moja buduća svekrva želi nositi svoju vjenčanicu na našem vjenčanju. Manje me brine haljina, a više što to može značiti za naš odnos u budućnosti. Ona je vrlo ljubazna i obzirna osoba, i sigurna sam da zna da to što želi učini i nije baš lijepa stvar”, napisala je u pismu mlada žena, očekujući odgovor poznate novinarke Emily J. Yoffe koja odgovara na pisma čitatelja.

“Koji bi mogli biti njezini motivi i što bih trebala učiniti u vezi s tim? Sklona sam dopustiti joj da nosi što god želi jer mi to ne smeta toliko koliko bi mi mogle smetati neke druge stvari. Trebam li, kako kažu, birati bitke? Ili ću, ako ovo prešutim, izgledati kao netko koga je lako gurnuti u stranu?” pita se buduća snaha.

“Nije stvar u tome da je to nepristojno, već je stvar u tome da je to izopačeno. Nitko, apsolutno nitko, neće dvojiti oko toga tko je mladenka. No, oni gosti skloni književnosti možda će se zapitati kako je gospođica Havisham dobila pozivnicu za vaše vjenčanje”, odgovarila Prudence ili Emily J. Yoffe. Naime, gospođica Havisham je usidjelica iz Dickensove novele koja je, ostavljena pred oltarom, odlučila nositi vjenčanicu do kraja života.

“Kad su u pitanju problemi sa svekrom i svekrvom, prvi koji treba razgovarati s njima o problemima je njihov sin. Vaš budući suprug trebao bi reći svojoj majci da je čuo za njezin plan da vam vjenčanje uljepša svojom pojavom u vjenčanici. Može joj reći da je ona odrasla žena i da naravno može odjenuti što god želi, ali da je zabrinut da će se osramotiti ako na sinovljevo vjenčanje dođe u svojoj staroj vjenčanici. Ako ipak odluči doći u nekoj užasnoj staromodnoj kiklji, samo se nasmiješite i recite joj koliko ste sretni što je vidite”, zaključuje Prudence.

A vi, jeste li ikada osjetili da se vaša svekrva nadmeće s vama? Ili ste se i sami nadmetali sa snahom?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.