Prati nas

Vijesti

Standard

Crnogorcima minimalna mirovina od 450 eura, neće se mijenjati iduće dvije godine

Prosječna crnogorska mirovina u sljedećoj godini iznositi će oko 550 eura, uz povećanje minimalnih mirovina i redovito usklađivanje ostalih mirovina.

Objavljeno

|

Povišica mirovina u Crnoj Gori.
ilustracija: S. Bura/mj

Minimalna mirovina će od 1. siječnja iznositi 450 eura i neće se povećavati tijekom sljedeće dvije godine, objavila je crnogorska ministrica rada i socijalne skrbi Naida Nišić.

“Broj korisnika tih mirovina je 40,87 tisuća. Naredne dvije godine neće biti povećanja tih mirovina, dok će ostale imati prilagodbe svakih četiri mjeseca”, rekla je Nišić na konferenciji za novinare povodom izmjena Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO).

Dodala da razmjerne mirovine neće biti obuhvaćene prvim fazama mjera Vlade CG. “U narednom razdoblju ćemo razmotriti na koji način riješiti prepreke koje postoje u vezi s pitanjem razmjernih mirovina”, izjavila je Nišić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nišić je objasnila da odluka o zamrzavanju minimalnih mirovina na dvije godine treba biti donesena u Skupštini. “Reforme tek slijede, ali ako uvidimo da ta mjera nije dobra, neće biti problema preispitati odluku”, rekla je Nišić. Izjavila je da vjeruje da je ovakva odluka ustavna, kao i da zakone treba primjenjivati nakon analiza, javlja RTCG.

Državna tajnica u nadležnom Ministarstvu, Anđela Nedović, rekla je da se povećanja mirovina neće financirati zaduživanjem. “Prosječna mirovina u sljedećoj godini iznositi će oko 550 eura, uz povećanje minimalnih mirovina i redovito usklađivanje ostalih mirovina”, dodala je Nedović.

Predstavnici Direktorata za mirovinsko i invalidsko osiguranje saopćili su da razmjerne mirovine prima 4,9 tisuća korisnika, a da 405 korisnika ima manje od 15 godina staža. Kako su naveli, postavlja se pitanje koliko je pravedno te mirovine izjednačiti s minimalnima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.