Prati nas

Vijesti

Izjednačavanje

I Srbija mijenja uvjete za umirovljenje. Kako otići u penziju?

Zahtjev za mirovinu ne predaje se zadnji trenutak. Prikupljanje dokumentacije i provjeru podataka trebalo bi početi nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina, ranije.

Objavljeno

|

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO, objašnjava nova pravila za umirovljenje u Srbiji. Starosna granica, uvjeti za muškarce i žene, te potrebna dokumentacija detaljno su razrađeni. Zakon predviđa izjednačavanje uvjeta za oba spola do 2032. godine. Radnici, posvetite pažnju uvjetima i pravovremenom podnošenju zahtjeva za mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO, Vladimir Stanković, pojasnio je nova pravila za umirovljenje koja će važiti u idućoj godini u Srbiji.

“Za muškarce je manje-više sve isto. I ove godine i sljedeće godine. Što se tiče starosne mirovine za muškarce, uvjeti su 65 godina života i 15 godina staža. Kada je riječ o prijevremenoj mirovini, također za muškarce važe uvjeti od 60 godina života i 40 godina staža”, izjavio je Stanković.

Žene koje ispunjavaju uvjete za mirovinu trebale bi najkasnije do kraja prosinca podnijeti zahtjev za umirovljenje Fondu PIO, jer ako to ne učine, starosna granica će im se u idućoj godini pomaknuti za dva mjeseca, prenosi B92.

“Dakle, ove godine, za žene u pogledu starosne mirovine, uvjeti su 63 godine i 6 mjeseci života te najmanje 15 godina staža. Već sljedeće godine za starosnu mirovinu će biti potrebno da osiguranica ima 63 godine i 8 mjeseci života te najmanje 15 godina staža. Što se tiče prijevremene mirovine, također za žene, potrebno je napraviti razliku između ove i sljedeće godine. Ove godine uvjeti su 59 godina i 6 mjeseci života te 40 godina staža, dok će već sljedeće godine biti potrebno imati 60 godina života i 40 godina staža”, izjavio je Stanković.

Zašto se diže dob za žene?

Zakon propisuje pomicanje uvjeta za starosnu mirovinu za žene sve do 2032. godine, kada će uvjeti za oba spola biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ove osnove za starosnu mirovinu, osiguranici oba spola mogu ostvariti to pravo s navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Žene koje planiraju umiroviti se 2025. godine morat će raditi dok ne navrše 63 godine i 10 mjeseci, dok će one koje odlaze u mirovinu 2026. morati imati najmanje 64 godine.

Kako se umiroviti u Srbiji?

“Zahtjev, ako želite ostvariti pravo prema uvjetima iz 2023. godine, mora se podnijeti do kraja ove godine. Ako se podnosi od sljedeće godine, tada vrijede uvjeti za tu 2024. godinu. Postoji više načina, prije svega može se podnijeti na šalterima svih PIO organizacijskih jedinica, može se to učiniti i putem pošte, ili konačno, može se to učiniti onako kako je najpogodnije, a to je elektronskim putem putem naše aplikacije ili portala koji se zove Šalter”, rekao je Vladimir Stanković.

A što ako netko shvati da mu nedostaje određeni period koji nije upisan u knjižicu, a radio je? Kako Stanković kaže, prije svega važno je informirati o stažu koji je registriran u Fondu PIO.

“Dakle, ne treba to raditi zadnji dan, treba to obaviti nekoliko mjeseci ili čak godina ranije, kako biste na vrijeme mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju. Treba imati na umu da se radi o radnom angažmanu unatrag 20, 30 ili više godina. Zato se tu mogu pojaviti različiti problemi. Počevši od toga da poslodavac možda nije dostavljao odgovarajuću dokumentaciju Fondu PIO, moguć je problem neplaćanja doprinosa, te se postavlja pitanje može li se to riješiti. Prije svega, važno je provjeriti postoji li poslodavac, ima li poslodavac dokumentaciju i dalje kod sebe, odnosno, postoji li uopće mogućnost da nam dostavi potrebnu dokumentaciju. Onda se otvara pitanje je li doprinos plaćen u određenom vremenskom periodu”, objasnio je Vladimir Stanković za Prva TV.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.