Prati nas

Vijesti

Obećanje

Kad stiže povećanje majčinskog dodatka?

Povećani dodanog staža po djetetu mjera je kojom vladajući namjeravaju poboljšati demografsku sliku Hrvatske, ali i svoje izglede na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Objavljeno

|

Predsjednik Vlade najavljuje produženje majčinskog staža na godinu dana po djetetu. Planira se implementacija do 2025., a moglo bi postati ključno obećanje HDZ-a. Trenutačno 75 tisuća umirovljenica prima dodatak, no postoji diskriminacija prema onima umirovljenim prije 2019. Godine. Budućnost može donijeti tri kategorije majki-umirovljenica: s godinom staža, šest mjeseci staža i one nevidljive bez dodatka.
ilustracija: S. Bura/mj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će podebljati majčinski mirovinski staž sa šest mjeseci na godinu dana za svako rođeno dijete koji dobivaju žene kod odlaska u mirovinu.

Dio je to buduće strategije koja tek mora proći javnu raspravu, nakon koje slijedi promjena zakona te još nema informacija kada će se novo pravo moći konzumirati, javlja Večernji list. No iz predviđenog hodograma može se predvidjeti kada će krenuti realizacija.

Godina 2025. čini se najrealnijom, a povećanje majčinskog dodatka moglo bi biti jedno od obećanja koje će se naći u HDZ-ovu izbornom programu.

Takozvanu majčinsku mirovinu prima 75 tisuća žena koje su otišle u mirovinu nakon 2019., kada je to pravo prvi put uvedeno. Točnije, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ističe da su “na dan 4. prosinca 2023. evidentirana 74.992 korisnika mirovine kojima se u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine dodaje i razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete”, zaključuje Večernji list.

Podsjetimo, majčinski dodatak se smatra najvećom diskriminacijom i nepravdom, kada je o umirovljenicama riječ, budući da se priznaje samo majkama koje su se umirovile 1. siječnja 2019. godine i kasnije. Naime, njima se priznaje šest mjeseci po djetetu, dok majke koje su se umirovile samo dan ranije – za Vladu RH kao i da nisu majke.

Hoće li se novi majčinski dodatak priznati samo budućim umirovljenicima, tek ćemo vidjeti. Ostvari li se najcrnje predviđanje, imat ćemo tri kategorije majki-umirovljenica; one koje će dobiti godinu dodanog staža po djetetu, one koje su ostvarile šest mjeseci po djetetu i one nevidljive i gurnute u zapećak koje nisu i neće dobiti ništa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.