Prati nas

Vijesti

HSU računa

Kako će se od 1. siječnja oporezivati mirovine? Ovo je računica

Vlada od Nove godine gradovima i općinama ukida prirez. Jedinice lokalne uprave uputila je da izgubljena sredstva nadoknade korekcijom stope poreza na dohodak.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Zbog brojnih upita umirovljenih građana, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je objavila pojašnjenje kako će se od iduće godine obračunavati porez na mirovine na primjeru Zagreba. Računica je, dakako, primjenjiva i na druge gradove, ali prilagođeno njihovoj stopi poreza na dohodak.

“Na iznos cenzusa mirovine ili plaće do 560 eura, ne plaća se porez na dohodak. Razlika od 560 eura naviše je oporeziva stopom poreza na dohodak”, objašnjava HSU novu poreznu politiku, budući da se od 1. siječnja 2024. neće plaćati prirez ali će se zato plaćati porez na dohodak.

Pri tome treba znati da je u u Zagrebu Odlukom Skupštine Grada Zagreba od 12. prosinca 2023. uvedena najveća stopa poreza na dohodak. Kako će to funkcionirati u praksi?

Ako računamo prosječnu mirovinu grada Zagreba koja iznosi 592 eura, porez na dohodak bi se plaćao po nižoj stopi od 23,60 posto. No za mirovine će se primjenjivati upola manja stopa od 11,80 posto. “Dakle, umirovljenik koji u gradu Zagrebu prima prosječnu mirovinu od 592 eura bi trebao plaćati porez na dohodak na razliku od 32 eura”, računa HSU.

Iznos od 3,78 eura je mjesečni porez na dohodak umirovljenika s prosječnom mirovinom od 592 eura u gradu Zagrebu. Za veće iznose mirovina, mjesečni porez na dohodak je, prema gornjoj računici, veći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.