Prati nas

Kuhinja

Dobro je znati

Kako upotrijebiti viškove hrane s blagdanskog stola

Blagdani se bliže kraju, no što učiniti s ostacima hrane? Je li ih moguće nekako upotrijebiti da ne propadnu?

Objavljeno

|

Iskoristite ostatke hrane na kreativan način! Po savjetu kuhara Marina Medaka, pretvorite kuhanu piletinu u ukusnu salatu ili prezrelo voće u slastan desert. Dođite na radionicu 27. prosinca u Zagrebu i naučite kako smanjiti otpad s blagdanskog stola.
foto: Farhad Ibrahimzade/Unsplash

U današnje se vrijeme bacaju velike količine hrane, a ne mora biti tako, uz malo vještine i poneki savjet iskusnog kuhara Marina Medaka moći ćete napraviti nove ukusne obroke i spriječiti gomilanje otpada.  U nastavku dodajemo njih nekoliko, a preostale možete čuti na radionici:

Ostalo vam je kuhanog mesa  – pripremite osvježavajuću salatu

Meso koje vam je ostalo od juhe od dana ranije narežite na kockice, dodajte svježe krastavce, cherry rajčice, rikolu ili lisnatu salatu. Sve skupa promiješajte te začinite jogurtom, paprom, solju i svježim peršinom.

Od ostataka pečene piletine – ukusna salata

Od ostataka piletine pripremite ukusnu salatu. Natrgajte piletinu na sitne komade, dodajte cherry rajčice i luk. Dodajte skuhani ječam (ili rižu, bulgur, nešto treće), sve pomiješajte i po želji začinite.

Od rižota do paniranih kuglica

Oblikujte smjesu u kuglice, ispanirajte koristeći brašno, jaja i krušne mrvice te pecite u dubokom ulju. Jelo poslužite uz umak po volji, a najbolje će “pasati” uz osvježavajuće bijele umake na bazi grčkog jogurta ili vrhnja, uz malo peršina, vlasca ili kopra.

Prezrelo voće, za par minuta postaje ukusan desert!

Prezrelo voće narežite na kockice, ispecite u tavi na maslacu i dodajte mu med, cimet i anis. Poslužite uz sladoled ili kao namaz s kruhom i maslacem.

Od oguljenih kora od voća i povrća napravite ukusan čips!

Operite povrće prije guljenja, a ostatke guljenja dobro posušite, popržite u dubokom ulju i začinite solju i paprikom. Pozovite goste na druženje i razmijenite ideje kako kreativno iskoristiti ostatke od povrća kojima doista nije mjesto u bio otpadu.

Svratite u srijedu 27. prosinca od 17 sati do paviljona na zagrebačkom Zrinjevcu i poslušajte obilje korisnih savjeta kako ne baciti višak s blagdanskog stola. Savjete će dijeliti poznati kuhar Marin Medak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.