Prati nas

Vijesti

Utrka puževa

Koliko penzije u Srbiji zaostaju za mirovinama u Hrvatskoj?

Vladajući ljudi Srbije zadovoljni su povećanjem standarda umirovljenika. A čini se da su i umirovljenici zadovoljni, ako je suditi prema rezultatima netom održanih izbora.

Objavljeno

|

Kako iz Srbije podnijeti zahtjev za dijelom mirovine pokojnog partnera?
ilustracija: S. Bura/mj

Srbijanski Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je prosječnu vrijednost mirovine za studeni, a koje su isplaćene u prosincu. Tako je prema službenim podacima prosječna srbijanska mirovina “teška” 39.861 dinar (340 eura).

Istovremeno je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio da za studeni u prosincu isplatio mirovine čiji je prosjek 450 eura. Izuzmu li se mirovine po međunarodnim ugovorima, prosjek je 509 eura. Valja napomenuti da HZMO isplaćuje mirovinu i takozvanim korisnicima najniže mirovine. Njih je 309.593 tisuća, uz prosjek od 318. eura. Korisnika najviše mirovine određene prema Zakonu o najvišoj mirovini je 1.699 uz prosjek od 1.299 eura.

Podsjetimo, pred upravo održane izbore srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obećao je postići prosječnu mirovinu od 650 eura u naredne četiri godine. Nakon povećanja od 5,5 posto u listopadu, srbijanske umirovljenike očekuje dodatno povećanje od 14,8 posto u siječnju, čime će prosječne mirovine doseći 390 eura.

“Već od 1. siječnja, dakle, za desetak dana, kao što smo obećali, krećemo s povećanjem plaća u javnom sektoru od 10 posto, povećanjem mirovina od 14,8 posto te povećanjem minimalne plaće od 17,8 posto. Već od 1. siječnja minimalna plaća će biti viša od 400 eura. Imali smo više povećanja mirovina u protekle dvije godine. Dakle, mirovine su povećane za 56,1 posto, što znači da će od 1. siječnja biti već u prosjeku 390 eura, što predstavlja ogroman uspjeh”, izjavio je srbijanski ministar financija Siniša Mali komentirajući pozitivne ocjene MMF-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.