Prati nas

Zdravlje

Andropauza

Muškarci također prolaze kroz ‘menopauzu’ i nije im lako

Andropauza je poput prirodnog ritma života koji svaki muškarac doživljava nakon četrdesete godine. To je vremensko razdoblje obilježeno raznim fizičkim i emocionalnim promjenama. No, nema potrebe paničariti.

Objavljeno

|

Andropauza, muški pandan menopauzi, donosi simptome poput umora, smanjene seksualne želje i valova vrućine. Muškarci nerado dijele ove izazove, no otvoren razgovor s partnericom ili prijateljima može pomoći. Važnost podrške i prilagodbe životnog stila uz liječničku pomoć ključni su za održavanje zdravlja i zadovoljstva tijekom andropauze.
ilustracija: S. Bura/mj

Hormonalne promjene koje se događaju u zrelijoj dobi nisu isključiva “privilegija” žene. Dok njihove vršnjakinje prolaze menopauzu, muškarce sustiže andropauza. Postupno smanjenje razine androgena kod starijih muškaraca, očituje se nizom simptoma, od kojih su mnogi slični onima povezanima sa starenjem i prisutni kod oba spola, javlja HRT.

Koji su simptomi andropauze?

Muškarci tako mogu iskusiti valove vrućine ili valunge, mogu se pojaviti bolovi u mišićima i zglobovima, opadanje kose, opadanje razine energije, pojavljuje se čest umor i bezvoljnost, slabi seksualna želja, dolazi do poteškoća s erekcijom, smanjuje se količina sjemena, pogoršava raspoloženje.

Andropauza kao zdravstvena tegoba se utvrđuje pomoću dijagnoze koja se postavlja prilikom detaljnog razgovora s liječnikom i urologom. No, dok se o menopauzi razgovara otvoreno, andropauza često ostaje u sjeni, posebno među muškarcima.

Zašto muškarci šute?

“Cijeli naš rod kroz povijest se doživljava kao snažnija vrsta, snažniji spol. I sad odjednom mi bi trebali reći smo nakon 40. godine života svake godine jedan posto manje snažni (karikiram), izgubimo kosu, imamo i mentalnih poteškoća, emotivnih problema. I kako da to uopće verbalizirati kao jedan snažni spol? Općenito muškarci imaju tendenciju samoliječenja u odnosu na žene koje će potražiti pomoć i probati nešto konstruktivno napraviti i unaprijediti kvalitetu života. Mi imamo tendenciju samoliječenje i guranja pod tepih”, objasnio je psiholog Igor Čerenšek.

Naglasio je kako je važno otvoriti se i pričati s partnericom ili prijateljima o ovim problemima.”Nekad se muškarci otvore kad izlaze iz ureda, ordinacije, a nekad se jave i kažu o čemu se radi tek nakon tri susreta. Mislim da se muškarci otvaraju tek onda kad se osjećaju intimno i sigurno. Ako postoje takvi ljudi u našem životu, bila to partnerica ili član obitelji, možda neki prijatelj, definitivno bi se trebali otvoriti. Tamo gdje se osjećaju ugodno neka krenu s razgovorom. Biti hrabar i tražiti podršku prijatelja ili partnera je super stvar. To nam je prilika da napravimo iskorak u svom životu”, kaže Čerenšek za HRT.

Razumijevanje tih promjena, znajući kako se nositi s njima, može pomoći muškarcima da ostanu zdravi i zadovoljni. Naravno, tu je i ključna uloga liječničke pomoći i prilagodbe načina života, jer svi želimo da andropauza bude samo još jedno poglavlje u knjizi života, a ne “kriza srednjih godina”.

Kako ste vi doživjeli i preživjeli andropauzu? Povjerite nam se.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.